Rengøring og husholdning

Bakterier: 6 steder der værre end dit toiletbræt

Maja Grønbæk 23.05.2016
/ Foto: Jan Ove Kristensen
Du tror måske, toiletbrættet er det største samlingssted for de bakterier, vi ikke så gerne vil i nærkontakt med. Tro om igen, for her er 6 steder, der slår brættet!

Det kommer nok ikke som en overraskelse for nogen, at toilettet og især toiletbrættet er samlingssted for væmmelige og sygdomsfremkaldende bakterier, som du ikke er specielt interesseret i at komme i nærkontakt med. Af samme grund gør du nok også jævnligt toilettet grundigt rent og vasker hænder efter toiletbesøg for at minimere antallet af bakterier. Så langt så godt.

Men hvad du måske ikke ved er, at der faktisk på mange af de ting du bruger og rører ved rigtig mange gange i løbet af en dag, gemmer sig endnu flere bakterier end på selve toiletbrættet. Se listen her, og få gode råd til, hvordan du holder tingene rene og holder mængden af bakterier nede!

Læs også: Derfor er din karklud skadelig

6 steder med flere bakterier end dit toiletbræt

#1: Dit skrivebord
Det er ikke småting, der kan samle sig her, hvis du glemmer at give skrivebordet en regelmæssig tur med kluden. Faktisk har undersøgelser vist, at der er op mod 100 gange mere beskidt end på toiletbrættet. For at undgå bakterierne, er det en god idé at tørre bordet af med en desinficerende klud en gang om ugen.

#2: Dit gulvtæppe
De er bløde og rare og ja, det perfekte sted for bakterier. Ca. 4000 gange flere end på toiletbrættet, hvis ikke du husker at støvsuge det grundigt en gang om ugen. 

#3: Din håndtaske
Tasken indeholder ikke bare dine vigtige ting som pung, nøgler og telefon, men højst sandsynligt også en ordentlig bunke bakterier. Du har den trods alt med rigtig mange steder, måske endda på offentlige toiletter. Håndtaget er ikke overraskende det mest bakteriefyldte på tasken. Hvis din taske er lavet af stof eller læder, kan du blande en lille smule mild, flydende ansigtssæbe med varmt vand og tørre tasken over med en blød klud. 

Læs også: Her er de 5 mest beskidte steder i dit hjem

#4: Isterninge-maskiner 
Nogle cafeer og restauranter er selvfølgelig bedre end andre, når det kommer til hygiejnen. Men en engelsk undersøgelse viser, at 6 ud af 10 testede steder, havde is med flere bakterier, end dem man finder i vand fra toilettet. Måske en overvejelse værd at droppe isterninger, næste gang du bestiller sodavand ...

#5: Pengesedler og mønter
Penge er rare at have, men sedler og mønter er en af de helt store bakteriebomber. I følge en undersøgelse fra New York University sidder der omkring 3000 forskellige slags bakterier på en almindelig pengeseddel. Her er der ingen rengøringsmidler at gribe til, men du kan minimere bakterierne ved altid at vaske hænder, når du kommer hjem fra indkøb, eller hvor du ellers har penge mellem hænderne. 

#6: Barnesædet i bilen 
Også her, hvor du jævnligt spænder dit barn elle barnebarn fast, findes der flere bakterier end på toiletbrættet. Barnesæder er ofte lavet af forskelligt materiale, så for at holde det rent, skal du gå efter vejledningen fra fabrikanten, når det gælder vask og rens.  

Kilde: goodhousekeeping.com