Sådan passer du på dit tøj med eddike

Eddike er et mirakelmiddel, det er der vist ikke længere nogen tvivl om. Mulighederne er uendelige, og selv til at passe på dit tøj kan det benyttes på flere måder. Læs med her, hvor vi guider dig til at passe på tøjet i flere sammenhænge med kun én ingrediens – eddike.

hvordan fjerner man svedlugt fra tøj

Nogle gange kan man vaske sit tøj nok så mange gange, og alligevel sidder både svedlugten og -pletten fra den hårde cykeltur eller den varme sommerdag bare stædigt fast. Heldigvis er der hjælp at hente – du skal nemlig bare bruge eddike:

  • Væk med lugten. For at fjerne svedlugten fra dit tøj, skal du lægge det i blød i vand og eddike. Lav en opblanding af halvt vand og halvt hvid eddike. Læg det svedramte tøj i opblandingen i ca. 2 timer. Vask det herefter i vaskemaskinen – så er både svedlugt og eddikelugt væk.
  • Fjern pletterne. I mange tilfælde vil svedpletterne forsvinde sammen med lugten, hvis du benytter dig af ovenstående metode og indimellem skrubber på pletterne, mens tøjet ligger i blød. Som en anden mulighed kan du vende din trøje på vrangen og blot hælde ca. 2 spsk. hvid lagereddike ud på svedpletten. Herefter skulle den gerne forsvinde, og du kan lægge din trøje til almindelig vask – gerne med eddike som skyllemiddel.

Undgå kalkpletter fra strygejernet

Det er uden tvivl noget af det mest irriterende, når dit dampstrygejern pludselig vil af med en omgang kalk og lader det komme ud på dit tøj. Så er der nemlig bare ikke længere noget at gøre – selv ikke med eddike. Derfor er det en god idé at tage sine forholdsregler og forsøge at forebygge kalkpletterne. Det gør du i to trin: 

  1. Indvendig rengøring. Fyld dit dampstrygejern med en blanding af vand og eddike. Tænd for strygejernet, og hold det ind over vasken, når det er blevet varmt. Luk helt op for dampen, og lad eddikeblandingen dampe ud i vasken. Sluk for strygejernet, når al eddikevandet er ude, og lad det køle af.
  2. Udvendig rengøring. Efter den indvendige afkalkning vil strygesålen typisk have mange hvide kalkpletter. Når strygejernet er koldt, så tør strygesålen over med en klud med lidt hvid eddike på. Så skinner det igen!

BRUG EDDIKE SOM SKYLLEMIDDEL

Næste gang du skal vaske tøj, kan du prøve at bruge hvid lagereddike som skyllemiddel. Du kan enten vælge udelukkende at bruge den hvide eddike eller lave en blanding af eddike og skyllemiddel, hvis du gerne vil bibeholde den lækre duft fra skyllemidlet. Bare rolig, dit tøj kommer ikke til at lugte af eddike. 

Der er flere grunde til, at eddike er godt som skyllemiddel:

  1. Det holder på farven i tøjet. Dette er specielt godt til det sorte tøj, der ofte bliver lidt gråligt med tiden. 
  2. Eddiken forhindrer kalk fra vandet i at sætte sig i tøjet. På samme måde løsner eddiken også sæberester.
  3. Desuden passer eddiken bedre på din vaskemaskine, som også vil nyde godt af eddikens funktion som kalkfjerner.
  4. Eddike fjerner ikke tøjets sugeevne, som almindeligt skyllemiddel gør. Dette kan være et problem med håndklæder, karklude og træningstøj, som jo gerne skulle kunne suge til sig.
  5. Eddike er bedre for miljøet end skyllemiddel.

Vidste du, at… Den hvide lagereddike ikke indeholder sukker som den brune, og derfor egner den sig bedst som skyllemiddel. Du kan godt bruge den brune lagereddike til tøjvask en gang eller to, men på sigt vil din vaskemaskine ikke have særligt godt af sukkeret. 

Se også: Sådan undgår du edderkopper i dit hjem