Stueplante fri for spindemider
Stueplanter

Befri dine stueplanter for spindemider

Christine Agertoft 20.01.2016
/ Foto: Kira Brandt
Om vinteren er stueplanter særligt sårbare overfor spindemider, men med de her nemme tips kan du redde dine elskede planter fra spindemider.

Det er ikke kun planterne i din baghave, der har det hårdt om vinteren. Dine stueplanter lider også under vinterforholdene. Selvom de står inde i varmen, så er de stadig mere sårbare end om sommeren, hvor de får lys, luft og varme. Den tørre stueluft og det svage lys gør nemlig stueplanter til et nemt offer for spindemider. Det er et lille insekt, som sidder på undersiden af plantens blade og suger plantesaft.

Sådan opdager du spindemider

En enkelt spindemide bliver hurtigt til to og tre og så videre, og for at få nok næring spinder de et fint spind, som gør det muligt for dem at kravle fra blad til blad og finde ny næring. Det fine spind er ofte grunden til, at du opdager spindemiderne, men faktisk er først tegn små gule pletter på bladene. Når først spindemiderne er i gang med at formere sig, går det hurtigt, og hvis de suger livet ud af alle plantens blade, dør den. Derfor er det vigtigt at handle, så snart du ser spindemidens spind.

Læs også: 5 uundværlige tips til dine potteplanter

Sådan bekæmper du spindemider på stueplanter

Spindemider har det særlig godt i tør og varm luft, så du kan med fordel sørge for en højere luftfugtighed og fx flytte planten over i et køligere hjørne. Der findes flere insektmidler, som også virker på spindemider, men vi anbefaler, at du vasker stueplantens blade med sæbevand (1 spsk sæbe i 1 l vand) hver uge i ca. en måned, eller indtil spindemiderne er helt væk. Husk også at give det område, hvor den angrebne stueplante har stået en grundig omgang rengøring – ellers kan planten genangribes. 

Har du fået styr på spindemiderne? Er du ramt af andre skadedyr? Se listen her.