Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Stueplanter

Guide: Ompotning af orkideer

af Redaktionen 28.05.2021
Har du orkideer i hjemmet, og vil du gerne have glæden af dem i mange år, kan det være en god ide at ompotte en gang i mellem. Vi guider dig til hvordan og hvornår lige her!

Ompotning af orkideer

Modsat mange andre stueplanter, har orkideen meget synlige, tykke rødder, der ikke står begravet i et tykt lag jord. Rødderne kan endda stikke op af potten. Selvom orkideen er en populær stueplante, kræver den lidt ekstra omsorg, hvis den skal trives og blomstre år efter år.

Dette indebærer blandt andet en omplantning i ny og næ. Som hovedregel skal orkideer omplantes hvert andet eller tredje år, men hold øje med din orkide. Den fortæller dig nemlig selv, når den har brug for omplantning.

Hvornår skal en orkide ompottes?

Orkideer skal helst ompottes i deres hvileperiode, hvor de ikke blomstrer. Har du en orkide, der står i fuldt flor, men som ellers viser tegn på, at den trænger til ompotning, skal du ikke nødvendigvis holde dig tilbage. Det kan nemlig sagtens lade sig gøre alligevel.

En orkide skal ikke nødvendigvis plantes om bare fordi rødderne bevæger sig ud over kanten af potten. Det er helt normalt, at rødderne begynder at søge ud efter noget ilt, og det kan planten sagtens klare.

Man ser om en orkide skal plantes om ved, at den ikke vælter. Hvis den står fast og gror rimelig lige op, trives den fint i sin potte. Hælder orkideens blade derimod udover kanten og står den løst i potten, trænger den til en ompotning.

Det skal du bruge til ompotning af orkideer

 • Orkideen, der skal ompottes

 • Et vandbad

 • En gennemsigtig potte med drænhuller i bunden. Orkideens rødder har godt at lys, og det er derfor en god ide at vælge en gennemsigtig potte.

 • Saks

 • Orkidejord

TIP: Brug gerne opsamlet regnvand fra haven. Orkideer har nemlig rigtig godt at regnvand og faktisk knap så godt af almindelig postevand fra hanen.

Sådan ompotter du din orkide

 1. Træk forsigtigt orkideen op af den gamle potte og sæt den i vandbadet.

 2. Sæt planten i blød i ca. 30 minutter før den pottes om. Det gør, at rødderne bliver bløde, og du undgår at knække dem under ompotningen.

 3. Gør i mellemtiden jorden klar i den nye potte. Brug speciel orkidejord, som er beregnet til, at orkideer kan trives i det.

 4. Hæld en passende mængde jord ud på dit plantebord og gør det let fugtigt med lidt vand.

 5. Tag den gennemsigtige potte og læg et lille lag af jorden i bunden.

 6. Fjern visne eller rådne rødder fra orkideen med en saks. Hvis rødderne er saftspændte, så er de friske og skal ikke klippes af.

 7. Sæt derefter orkideen ned i potten. Sørg for, at planten står rejst lige op, så den ikke vælter til siden som før ompotningen. Bladene skal pege lige op i luften.

 8. Fyld jord ned omkring orkideens rødder.

 9. Til sidst sættes den ompottede orkide ned i din potteskjuler, og så er den så god som ny.

TIP: Du kan gøde bladene og gøre dem flotte og skinnende ved at spraye dem med orkidebalsam.