Skammel, der bliver malet
Tips & tricks

5 ting, der indeholder PFAS - og hvordan du undgår dem

af Thea Lind Thomsen. Redigeret til web. 25.08.2023
Foto: DDB.
Vi er alle udsat for PFAS i højere eller mindre grad. Men der findes nogle ting, du nemt selv kan gøre for at undgå de skadelige kemikalier - se her, hvilke!

Vi er alle udsat for PFAS i højere eller mindre grad.

PFAS er en fællesbetegnelse for perfluorerede stoffer eller fluorstoffer: Kemikalier, der er blevet brugt i mange produkter pga. deres vand- smuds- og fedtafvisende egenskaber. Det egner sig jo umiddelbart godt til ting som regntøj, bagepapir og slip-let-pander.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Men stofferne kaldes også for evighedskemikalier, fordi de tager meget lang tid at nedbryde. Derfor ophober de sig. enten inde i kroppen eller ude i naturen. I højere doser kan de potentielt være sundhedsskadelige for mennesker.

PFAS findes overalt

Men før du går i panik, skal du vide, at de fleste af os allerede har dem i kroppen. Og at der ikke er noget entydigt bevis på, at det forøger den enkeltes sygdomsrisiko væsentligt. Man kan dog være bekymret for, hvordan stofferne påvirker os mennesker på længere sigt.

PFA-stoffer har været brugt siden 1950'erne, bl.a. i brandslukningsskum og madindpakning. Men de senere år har der været øget fokus på indholdet af PFAS i diverse produkter.

Man finder desværre også de miljøskadelige stoffer ude i naturen – både i regnvand, grundvand og havvand eksempelvis. Der bliver holdt opsyn med PFAS-indholdet, også i drikkevandet, og det er allerede forbudt at bruge i eks. papir til fødevarer. Så de fleste forholdsregler er allerede taget for dig: Det er nemlig myndighedernes ansvar at holde opsyn på området.

5 gode råd til at undgå PFAS

Europæernes indtag af PFAS stammer primært fra fisk (60 %), frugt (13 %), æg (11 %) og kød (8 %). Men vil du ikke fortsat godt kunne spise et måltid mad uden frygt og dårlig samvittighed? Og hvis du samtidig helst vil undgå så meget PFAS som muligt, så får du her fem gode råd, som du nemt kan implementere i din hverdag.

1. Rengøring

Vil du undgå PFAS i dit hjem, kan det være en god idé at rengøre dit hjem lidt oftere. Jo mere slidt dine møbler, sko og dit tøj er, jo større risiko er der for, at det afgiver PFAS, som forstyrrer indeklimaet.

2. Miljømærkede produkter

Noget træbeskyttelse og maling indeholder fluorstoffer, fordi det gør overfladen vandafvisende. Det er altid en god idé at gå efter maling, der er mærket med Svanen eller Blomsten, fordi du så kan være sikker på, at den ikke indeholder fluorstoffer.

3. Teflon eller ej

Når du bruger din teflonbehandlede stegepande, skal du passe på at overophede den, fordi fluorstofferne frigives ved 350 grader. Er der hul i teflonen, er det vigtigt, at du kasserer den med det samme. Du kan få stegepander uden PFAS, f.eks. med keramisk belægning.

4. Opmærksom skønhedspleje

De fleste former for skønhedspleje kan indeholde fluorstoffer, så her er det særligt vigtigt at holde øje, fordi det ofte er noget, vi påfører direkte på huden eller måske indtager. Dobbelttjek din tandtråd, tandpasta og ansigtscreme i Kemiluppen-appen, inden du køber.

5. Imprægnering

Tøj og møbler, der er imprægneret, kan indeholde PFAS. Der findes imprægneringsmidler uden de skadelige stoffer, hvis du gerne vil behandle dine møbler med det. Dog er det altid en god idé at gøre det udenfor, så du ikke indånder det.

Kilder: foedevarestyrelsen.dk, samvirke.dk, Danmarks Naturfredningsforening, Sundhedsstyrelsen