Buketter & kranse

Buketter - guide til snit og vandtemperatur

Bianca Sørensen 2.04.2021
Der er ikke noget mere charmerende end at lade blomsterne fra egen have pynte indenfor. Se her, hvordan du skal skære dine blomster, og hvilken vandtemperatur de skal stå i, for at holde længst muligt!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Når du modtager en flot buket, er den oftest snittet, plejet og pakket på bedste vis fra blomsterhandleren. Men hvis du har smukke blomster i haven, som du gerne vil have til at pynte indenfor så længe som overhovedet muligt, er der en række huskeregler. Det er nemlig ikke alle afskårne blomster, der skal passes på samme måde.

TIP: Skær altid dine blomster med en skarp kniv frem for en saks. Husk også at rense et stykke af stilken for blade, inden du sætter dem i vand. Blade danner nemlig bakterier, der forkorter bukettens levetid.

Se også: Vores guide til at binde en smuk buket

Nemme tips og tricks til fem forskellige blomstertyper

Skråt eller lige snit?

Hårdstilkede blomster som fx roser har svært ved at suge vand, hvis stilken ikke bliver skåret skråt. Løgblomster som fx tulipaner kræver derimod blot et lige snit. Derudover er det en god idé at skære et lille stykke af stilken, hver gang du skifter vand.

Varmt eller koldt vand?

Blomster med en træagtig stilk som fx syrener trives bedst i varmt vand (ca. 50°), da det hjælper med at trykke luften ud af stilken, så vandet kan nå hele vejen op i toppen af blomsten.

Blandt blomster, der derimod ikke bryder sig om varmt vand, er løg- og knoldvækster som fx liljer og hyacinter. Deres stilk er noget blødere, og har ikke det samme problem med at trække vandet op.

Det er altid en god idé at stille din buket så køligt som muligt, og ikke alt for tæt på frisk frugt – så holder den bedre og kan nydes i længere tid. Frugt udskiller stoffet etylen, som får dine blomster til at ældes hurtigere.

Se 5 almindelige haveblomster og hvordan de bedst passes:

Hyacinter
De smukke, farverige hyacinter skal have et lige snit, og bør i buketter altid stå i koldt vand.
Kira Brandt
Roser
Havens roser er hårdstilkede, og bør derfor snittes skrå, så de lettere kan suge vand. Det er vigtigt at stille dem i varmt vand, og skifte det ofte - så holder de længere.
Kira Brandt
Liljer
Liljer bør altid skæres med et lige snit, og holder længst, hvis de stilles i koldt vand.
Jytte Boch Andersen
Syrener
Syrener har en træagtig stilk, og bør derfor stå i varmt vand. Husk at skære stilkene til med et skråt snit.
Jytte Boch Andersen
Tulipaner
Forårets flotte tulipaner er løgblomster, så de skal have et lige snit, og stilles i koldt vand.
Stine Heilmann