hortensia i krukker
Blomster & Planter

10 tips til en budgetvenlig have

af Anita Banner. 21.01.2023
Foto: Tia Borgsmidt og Bente Halkjær.
At købe planter til haven kan være en dyr fornøjelse. Heldigvis kan du spare mange penge, hvis du følger vores 10 nyttige råd, som vi har samlet lige her!

10 tips til en budgetvenlig have

Du tager måske en tur på planteskole hvert forår og bruger en mindre formue på at gøre haven sommerklar. Men det behøver hverken være besværligt eller dyrt at holde din have smuk og blomstrende! Her får du vores bedste tips til et smukt haveliv uden lommesmerter.

Køb haveplanter online

Webplanteskoler er ofte billigere end fysiske planteskoler, fordi de kun har et lager, hvorfra de sender planter, frøposer og løg. Du kan derfor spare lidt ved f.eks. at søge efter “billige stauder” på nettet og herefter sammenligne priserne. Endnu billigere bliver det, hvis du søger på dba.dk eller på Marketplace på Facebook. Her er der nemlig flere og flere private, der sælger ud af deres grønne vækster – især potteplanter – til en billig penge.

Tænk stort

Stauder og sommerblomster er dyre, og det kræver ofte mange, hvis de skal tage sig ud i et bed. Hvis du erstatter nogle af dem med blomstrende buske, kan du spare mange penge på længere sigt. Buskene kan måske være lidt dyrere i indkøb, men fordi de hurtigt vokser, kan de på få år fylde pladsen ud i et bed. Gode, budgetvenlige, sommerblomstrende buske er f.eks. syrenhortensia, sommerfuglebusk, buskpotentil, marmelukærmebusk og buskrose.

Køb barrodsplanter

De fleste tror, at nyindkøbte planter kun er nogle, man køber i plastikpotter. Men det er ikke helt korrekt. Sidst på efteråret og om vinteren kan du købe såkaldt barrodsplanter, som er meget billigere end planter, der kommer med jord og potter – ofte op til 75 procent billigere. Barrodsplanter er sunde, stærke planter, men de skal i jorden med det samme, for de må ikke tørre ud. Er efteråret og vinteren tør, skal jorden vandes godt.

Tag frø af blomster

Frøposer er sjældent den dyreste udgift til haven, men skal du købe mange, kan det hurtigt løbe op. Har du (eller en bekendt) allerede blomster i haven, er det derfor oplagt at tage frø af dem. Vent, til frø­standene er brune og tørre i sensommeren, og drys så frøene ned i papirposer eller te-/kaffefiltre. Her skal de tørre og opbevares til foråret – og poserne er gode, fordi frøene let kan slippe af med eventuel overskydende fugt. Kom poserne i en lufttæt beholder, og opbevar den køligt, f.eks. i køleskabet

Tag frø af blomster om sensommeren og opbevar dem i te- og kaffefiltre

Køb i supermarkedet

Udvalget er måske ikke så stort, og kvaliteten kan være svingende. Til gengæld kan du spare mange penge på potteplanter og sommerblomster, hvis du køber dem i supermarkedet frem for på planteskolen. Derudover skifter supermarkederne hurtigt sortiment, hvilket betyder, at restplanterne ofte er sat ned efter en uges tid.

Køb sidst på sæsonen

Planteskolernes overdådige rækker af kulørte stauder, buske og træer står altid og lokker, så snart foråret er over os. Det er fristende at slå til med det samme, men vil du spare penge, er det bedre at tage en dyb indånding og vente med at købe nyt til senere på sæsonen. I sensommeren og om efteråret kan du ofte spare ca. 50 procent, og eftersom planterne faktisk har godt af at blive plantet ud på dette tidspunkt, kan du trygt vente med at købe dem.

Lad planterne sprede sig

Har du mange tomme bede, er det billigst at tænke i kvantitet (som også kan være kvalitet). Investér f.eks. i bunddækkeplanter, som hurtigt breder sig og dermed også lukker af for ukrudt. Skovjordbær, vintergrøn, storkenæb, krybende timian og mynte er helt oplagte til formålet. Pas dog på, hvis du også vil have andre vækster i et bed, for især mynte har det med at gå helt grassat og overtage alt jorden. Til gengæld er den både smuk og spiselig.

Del de planter, du allerede har

En plante kan nemt blive til flere ved, at du slet og ret deler den. Det er bedst at gøre det om efteråret. Grav en plante op, og del rodklumpen i flere stykker – enten med en spade eller med hænderne. De yderste dele af staudens rodklump er de nyeste, friskeste planter, som skal plantes igen. Løgplanter kan som regel nemt skilles i flere løg.

Byt til nyt

Rundtomkring i hele landet afholdes der af og til plantebyttedage, hvor private haveejere mødes og bytter eller sælger deres planter og stiklinger. Det er enormt hyggeligt, og oftest kan man gøre rigtig gode kup. Du behøver ikke selv at have planter med for at deltage. Hold øje med datoer og steder ved at søge på plantebytte på nettet, Facebook eller Instagram. OBS. Hold også øje med vejboder, når du kører tur, for af og til kan man også købe billige planter på lige fod med jordbær, ærter, æg mv.

Tag stiklinger

Hortensia, rose, sommerfuglebusk, syren og pelargonie. Disse er blot få, populære eksempler på de mange planter, du nemt selv kan tage stiklinger af. Klip et top- eller sideskud af moderplanten, fjern de tre-fire nederste blade, og sæt stiklingen i en lille potte med jord helt ude i siden. Dæk jorden med en gennemsigtig plastikpose som en slags minidrivhus – jorden skal holdes let fugtig. Efter nogle uger slår stiklingen rod, og du kan fjerne plastikken.