Gør haven forårsklar
Havetips

7 tips: Sådan tager du forskud på foråret i haven

af Nadja Wehlitz 19.01.2022
Foto Pernille Enoch.
Længes du efter forår, kan du pynte uderummet op med løgplanter i krukker og hjemmelavede kranse. Få 7 gode tips til at tage forskud på forårsstemningen her.

Vinteren kan være lang, kold og lidt grå og kedelig. Især når man går og venter på at slippe de grønne fingre løs i haven og glæder sig til at se alt det grønne spire, vokse og blomstre igen.

Kribler det også i dig for at komme i haven og virker ventetiden uendelig lang, så har vi lidt gode tips og tricks, der kan hjælpe på humøret. Du kan nemlig sagtens tage nogle spæde skridt mod foråret allerede nu og tage forskud på forårsglæden.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Du kan blandt andet gøre haven og uderummet forårsklar og snyde dig til planteliv med hjemmelavede kranse og løgplanter i potter. Læs hvordan og få vores 7 tips til tidlig forårsstemnign herunder!

7 tips til at skabe forårsstemning i haven

grøn indgang med planter

1. Skab et grønt indgangsparti

Selv om julen er forbi, kan et cedertræ sagtens stadig pynte fint ved hoveddøren. Supplér med stedsegrønne buske i store krukker og et par lanterner. På døren hænger en krans af eukalyptus og myrtekop, Chamelaucium uncinatum, som du nemt selv kan binde.

Det skal du bruge:

  • Eukalyptus

  • Myrtekop

  • Ståltrådskrans

  • Grøn blomsterståltråd

Sådan gør du:

Klip kviste af det grønne materiale, og bind det på ståltrådskransen i mindre buketter med blomstertråd. Forsæt, til kransen er fyldt helt ud, og hæft enden af ståltråden på bagsiden af kransen. Hæng kransen på et søm på døren uden bånd for et mere friskt og forårsagtigt udtryk.

løgplanter i krukker

2. Snyd med krukker

De mest farverige løgplanter er først fremme i haven om en måned eller to, men heldigvis kan du købe nogle i butikkerne allerede nu. Sæt løgplanterne i rå krukker, og dæk jorden med lidt mos og evt. lidt mindre kogler. Her er sat vibeæg, påskeklokke og hyacint.

drivhus forårsklar

3. Pust liv i drivhuset

Inden du skal i gang med forspiring i drivhuset, kan du bruge rummet til at nyde de dage, hvor solens stråler rammer glasset. Husk en varm frakke og tæpper til benene, hvis du f.eks. vil sidde og læse en bog. Gør rummet hyggeligt med løgvækster i krukker, tulipaner i en vase og glas med kogler til dekoration.

Udendørs plantehjørne

4. Plantehjørne i det fri

Har du en beskyttet terrasse med halvtag, kan du godt indrette et flot plantehjørne allerede nu. Sæt et bord frem til dine potter, og hæng et rionet op på væggen til haveredskaber. Fyld jord og løgplanter i nogle af krukkerne, og supplér med stedsegrønne vækster i større krukker.

Fuglekogle med foder

5. Nem mad til fuglene

Fugle spiser masser af skadelige insekter om sommeren, så det gælder om at forkæle dem om vinteren. Lav f.eks. en blanding af fuglefrø rørt op i kokosolie, og hæld den over en stor kogle. Hæng koglen op i et stykke snor i haven eller på terrassen, og fuglene bliver glade og mætte.

Rengør dine krukker

6. Husk rene krukker

Har du haft krukker stående i drivhuset siden efteråret, skal du huske at vaske dem, inden du fylder dem med nye planter. Så bliver evt. sygdomme ikke overført. Her ses hvid perlehyacint.

Simpel dørkrans

7. Krans med eukalyptus

En simpel grøn krans kan gøre stor lykke i en grå tid. Hæng den et sted, hvor du passerer hver dag, så du kan glæde dig over den. Få guiden til at binde kransen her.

Det skal du bruge:

  • Eukalyptus

  • Ståltrådskrans

  • Grøn blomsterståltråd

  • Snor

Sådan gør du:

Klip eukalyptus til i lange ranker, og bind dem på bunden af kransen fra midten og ud til hver side. Hæft blomstertråden på kransens bagside, og hæng kransen op i et stykke snor.