5 tips til det perfekte tulipan-bed
Blomster & Planter

5 tips til det perfekte tulipan-bed

af Nanna Teckemeier, Line Sølvhøj Johansson, Jytte Boch og Susie Helsing Nielsen 2.02.2022
Foto: Sofie Wulff, Jytte Boch og Kenn Römer-Bruhn.
Er dit tulipanbed ikke blevet det struttende tulipanflor, som du håbede på? Så læs disse fem tips til, hvordan du får succes med tulipaner.

De fleste haveejere har nok prøvet at købe en sæk tulipanløg og lægge den i jorden om efteråret, fuld af forhåbning om et struttende, farverigt tulipanbed. Stor er skuffelsen, når foråret melder sig, og resultatet af alle anstrengelserne kun er en håndfuld forkølede tulipaner, som står og råber til hinanden.

Gavnø slot har de sidste 60 år været ramme om en årlig tulipanfestival, hvor 100.000 tulipaner står i fuldt flor - og personalet i slotshaven har om nogen styr på, hvordan man får succes med dyrkning af de fine forårsbebudere. Overgartner, Søren Hansen, giver her sine fem bedste tips til, hvordan du får det tulipanbed, du drømmer om.  

Hemmeligheden er bl.a. at lægge løgene på det helt rigtige tidspunkt – og det er garanteret senere, end du tror!

5 tips til det perfekte tulipan-bed

1: Plant tulipaner i rette tid

Allerede i august begynder plantecentre og supermarkeder at lokke med tulipanløg til salg, ofte til billig penge. Så er det fristende at slå til og se at få løgene i jorden, mens det stadig er varmt og solrigt i vejret. Men det er her, mange begår deres første fejl, for det er faktisk alt for tidligt at lægge tulipanløgene på dette tidspunkt.  

- Jeg vil sige, at efter efterårsferien, det er det tidligste, du må plante dem. Jordtemperaturen skal ned under 9 grader, for at de begynder at danne rødder, siger Søren Hansen.

Lægger du løgene i jord, som ikke er kold nok, så vil de bare ligge i dvale og vente på, at temperaturen falder. Lægger du dem i august, og bliver jorden først kold nok i november, så er det flere måneder i jorden, hvor løgene kan blive ødelagt af svampe, skadedyr eller råd, inden de når at slå rod.

Har du købt tulipanløg i august, så læg dem hellere et køligt, velventileret sted oven for jorden, fx i en garage under en jutesæk eller andet klæde, så de ligger lidt mørkt. Brug ikke plastik eller lignende, hvor der kan dannes kondens, da løgene kan rådne i de fugtige forhold.

2: Sørg for godt dræn til tulipaner

Tulipaner kræver, at jorden er veldrænet, og kan ikke tåle at stå og soppe i vand. Så rådner løget, inden du ser noget til hverken blade eller blomst. Har du meget tung og våd jord, så hæld noget groft grus i hullet og bland det i plantejorden, du fylder op med.

- Det skal være vasket grus, der må ikke være lerpartikler i, for så er vi lige vidt, siger Søren Hansen.  

3: Giv planterne en madpakke

Bland lidt gødning i jorden, når løgene plantes om efteråret. Så har planterne noget at leve af, når de skyder frem til foråret. Du behøver ikke at bruge en særlig slags gødning, både almindelig NPK-gødning og organisk gødning er velegnet. Tag blot den slags, du bruger til dine øvrige haveformål, og følg doseringsvejledningen.  

4: Vær ikke fedtet med tulipanløgene

Vil du have et overdådigt display af tulipaner, sådan som du ser på fx Gavnø eller andre parker, så skal der mange løg til.

- Vi lægger omkring 100 løg pr kvadratmeter, alt afhængigt af hvor store løgene er.

Lægger du løgene med en indbyrdes afstand på 10 cm, så vil du få et meget tæt og flot bed til foråret.

5: Plant i rigtig dybde

Læg løgene så dybt, at det svarer til tre gange løgets egen højde. Så står de godt fast og vælter ikke.

- Hvis de ikke står så dybt og heller ikke har fået dannet et godt rodnet, så står de ikke stabilt nok, siger Søren Hansen.

Vil du forskyde blomstringstiden på tulipanerne, kan du vende nogle af løgene på siden eller på hovedet. Det vil gøre, at stænglen er længere tid om at komme op over jorden, og dermed blomstrer lidt senere end de løg, som er lagt med den rigtige side opad.

Tulipaner på Gavnø slot

TIP: Hvert år er der Grav selv-dag på Gavnø Slot. Her må parkens gæster grave de afblomstrede tulipanløg fra årets tulipanudstilling op og tage med hjem. Løgene kan du plante i egen have til efteråret. Læs mere her!

Tulipaner — uundværlig i forårshaven

Tulipaner er en uundværlig del af forårshaven, og drømmer du om et farveorgie af smukke tulipaner næste sommer, er det nu, du skal i gang med at plante tulipaner. Er jorden blot porøs og næringsrig, kan du plante tulipaner alle steder i haven.

Det er netop nu, i efteråret, at du skal i gang med din tulipan-plantning, mens jorden hverken er for tør eller for våd. Tidligst sidst i marts næste år vil tulipanerne titte frem, og du kan have glæde af dem frem til juni, hvis du planter forskellige sorter.

Hvordan skal tulipaner sættes?

  • Læg tulipanløgene i to gange løgets højde i dybden, dvs. tulipanløg, der fx er 6 cm højt, skal dækkes med ca. 12 cm jord.
  • Plant dine tulipaner et forholdsvis tørt sted, så de ikke rådner eller bliver angrebet af svamp.
  • Vil du dyrke tulipaner i krukker, skal du blot sørge for at vælge krukker, der kan tåle frost og har hul i bunden, så vandet kan løbe fra. Potteskår, småsten eller lecakugler kan også bruges i bunden som dræn.
  • Læg tulipanløgene i almindelig pottemuld, som du vander til undervejs, inden du sætter løgene i krukken. Du kan godt plante dem i lag for at strække sæsonen, ligesom du kan plante dem sammen med andre forårsblomster.
  • Vil du lægge tulipaner og andre løgplanter i samme krukke, skal du lægge de største løg nederst, fx tulipaner og narcisser, og ovenpå de små løg som krokus, vintergækker og perlehyacinter.  Du kan sagtens lægge 20-30 løg afhængigt af krukkens størrelse.

TULIPAN-FEBER I GAVNØ SLOTSPARK

Foråret i Gavnø Slotspark er en helt unik oplevelse. Vi har besøgt den eventyrlige have og fået slotsgartnerens bedste tulipantip samt inspiration til smukke sorter, du kan dyrke i din egen have.

Der er tulipaner i alle spektrets farver, og blomsterne står helt tæt og i så rigelige mængder, at man får et rigtig godt indtryk af hver sorts form og egenskaber i de forskellige stadier. Der er farvesymfonier for enhver smag, så man kan lade sig inspirere af de romantiske bede i blide, harmoniske farver eller lade sig overraske af de mere dristige og stærke farvesammensætninger.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Tulipanløgene fra Gavnø Slot kan købes, når salget åbnes i storebededagsferien. De fleste af løg kan også bestilles på gavnoe.dk. Løgene har været igennem en kuldeproces, der gør, at de kan lægges i jorden om foråret. Vil du hellere lægge løg om efteråret, kan du bestille løg til dette formål på gavnoe.dk.

Gå på opdagelse blandt tulipaner i slotsparken: 

’Kronprinsesse Mary’ er robust, blomstrer tidligt og har ofte flere hoveder på samme stængel. Slotsparkens besøgende kan hvert år stemme på, hvilken tulipan der skal kåres som ”Årets tulipan”. I 2008 blev en ny pink tulipan navngivet efter kronprinsesse Mary, som selv overværede dåbsritualet i Gavnø Slotspark. Tulipanen har fascineret parkens besøgende så meget, at den hvert år siden er blevet kåret som ”Årets tulipan”. 

’Blue Diamond’, tulipan med store dobbelte blomster, som minder om pæoner i form. Tulipanen blomstrer fra april måned, og blomsterne holder længe. 

Hvert forår indledes sæsonen med Danmarks største tulipanudstilling, som også er kendt i udlandet. Mere end 500.000 tulipanløg blomstrer overalt i den 8 ha store park, og lige meget hvor blikket falder, er der løgbede, der slynger og bugter sig i utallige farvespil og former. Det velbevarede rokokoslot og de gamle, majestætiske træer i slotsparken danner en smuk baggrund for de mange fantasifulde blomstertæpper. 

Skab en flot pastelfarvet have med disse flotte tulipaner, der blomstrer marts - april. 

Når du køber tulipaner, skal knoppen være i fuld farve og lige ved at briste. Ellers risikerer du, at den aldrig springer ud. Drevne tulipaner til buketter og dekoration skal klippes lige over løget med en skarp saks og derefter rulles stramt ind i avispapir. Fyld en spand med koldt vand, så stilkene står i 15-20 cm vand, og lad så tulipanerne trække vand i mindst en time et køligt frostfrit sted. Når de har trukket vand, stilles de i en vase med nogle få centimeter vand, som skiftes hver dag. Afskårne tulipaner gror let 1 cm om dagen – står de i dybere vand, vokser de hurtigere. Stil buketten køligt om natten. 

Havran’, Triumph-tulipan, blomstrer i april-maj. Det er en dyb purpurfarvet blomst og minder næsten om sort fløjl. 

Gavnø Slot er åbent for offentligheden fra marts til oktober. 

Den cremehvide ’Mondial’ er en en meget smuk og særpræget dobbelt tulipan og tidligt blomstrende. Blomsterne dufter og når en diameter på 15 cm. 

Fra en af de smukt udskårne bænke i slotsparken kan man bl.a. nyde den lilla ’Purple Lady’. 

’Double Prince’,tidligt blomstrende.Den dobbelte tulipan er velegnet som snitblomst.  

I det idylliske bindingsværkshus Skjærsommer er der udstillet et udsnit af familien Reedtz-Thotts dukkesamling på over 3.000 dukker. I midten af bedet papegøjetulipanen ’Libretto Parrot’, omkranset af den lyslilla ’Candy Prince’. 

‘Gavota’, Triumph-tulipan, er purpur med gul rand og blomstrer i april. Den bliver ca. 45 cm høj. 

De forskellige tulipaner er mikset i farver og pynter omkring de japanske kirsebærtræer. 

Den hvidmalede bro understreger den romantiske stemning i slotsparken. 

Baronesse Helle Reedtz-Thott fører traditionen med tulipanudstillingen videre sammen med slotsgartnerne og førende løgavlere fra både Danmark, Holland og England. 

‘Purple Lady’, Triumph-tulipan, er en flot lilla tulipan med klassisk elegance. Blomstrer i april-maj. 

Passionale Triumph-tulipan har lange stilke med smukke bægerformede blomster, som blomstrer sent. De er gode til snitblomster, men bør de sættes i læ, da de er følsomme overfor vind. 

‘Jan Reus’, bordeaux Triumph-tulipan, blomstrer i april-maj. De okseblodsfarvede blomsterhoveder ser fantastiske ud sammen med orange tulipaner. 

De store, hvide ’Purissima’ danner en smuk kontrast til de mørke stammer. 

Den dobbelte ’Margarita’ med slotsbutikken ved indgangen. Den dobbelte mørk rød-rosa tulipan blomster i april-maj og bliver 30-45 cm høje. 

‘Air’, papegøjetulipan, middel/sen blomstring. Bliver ca. 50 cm høje og står meget længe. 

Single lyserød Sweet Rosy Triumph-tulipan er bare "sweet and lovely". Sen blomstring. 

Winterberg Triumph-tulipan har den traditionelle tulipanform og er meget hårdfør. Den lyse farve tilføjer haven et strejf af uskyld. Blomstring i april-maj. 

’Yellow Pomponette’, dobbelt tulipan, har med sin intense farve stor tilstedeværelse i haven. Sent blomstrende.