Geranium sanguineum var. striatum, Storkenæb, er fantastisk yndig.
Blomster & Planter

Pasning og pleje af Storkenæb

Af 0 19.03.2021
19.03.2021 - Af: Kenn Römer-Bruhn og Tonie Ørvad Andersen. Foto: Kenn Römer-Bruhn
Geranium sanguineum var. striatum, Storkenæb, er fantastisk yndig, og den blomstrer længe. Den får rosa blomster, og så er den flerårig, så du kan nyde den i haven år efter år. Læs mere om den skønne plante her.

Geranium sanguineum var. striatum, Storkenæb, er en busket plante, som dels kryber langs jorden og dels får opretstående stilke med blomster. Det er karakteristisk for denne Storkenæb, at den kun danner en blomst pr. stilk, hvorimod andre sorter danner parvise blomster på hver stilk.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Pasning og pleje af storkenæb, geranium sanguinem var. striatum.

5 hurtige om Geranium

 • Storkenæb nyder fuld sol
 • Kræver ingen særlig vanding
 • Kan plantes hele året
 • Kræver ingen gødning (giv evt. lidt kompost i foråret.
 • Del og flyt planten i efteråret.

Læs også: Geranium maculatum

Geranium sanguineum var. striatum egner sig godt som kantplante i dine bede, hvor den giver et romantisk udtryk til haven. Du kan også vælge at bruge den som bunddække, hvilket den er eminent til, fordi den ikke bliver særligt høj.

Planten er især dejlig at have i blomsterhaven, fordi den blomstrer så længe, som den gør. Så du kan nyde de skønne blomster hele sommeren. Fjern evt. de visne blomster, når du opdager dem, for det kan være med til at forlænge blomstringen yderligere.

Plantefakta: Geranium sanguineum var. striatum, Storkenæb

 • Højde: 15-40 cm
 • Blomsterfarve: Rosa med pink årer
 • Blomstring: Juni til august
 • Placering: Sol til halvskygge
 • Jord: Ingen særlige krav
 • Pasning: Ingen særlige krav
 • Planteafstand: 30-35 cm
 • Giftig: Nej

Pasning af storkenæb

Geranium sanguineum var. striatum er nem at passe, da den kan tåle en god mængde tørke, og så stiller den ikke store krav til jordbundsforhold. Den kan nemlig gro både på stenskrænter og i meget sandet jord. Og den kan sagtens gro steder, hvor der af og til er skygge, men den foretrækker allerhelst sol.

Den er flerårig, så du skal ikke ud at investere i nye planter hvert år, når du først har gjort den til en del af din have. Derudover kan den faktisk være selvsående, så du kan godt opleve, at der næste år venter dig en dejlig gevinst.

Planten er meget hårdfør, så du skal ikke være bange for, at den tager skade af det til tider hårde danske vejr. Du kan desuden så frøene i en koldbænk fra januar til marts og plante dem ud, når vejret er blevet mildere.

Storkenæb er bivenlig

Bierne elsker Storkenæb, så det bed hvor du vælger at plante den, vil være omsværmet af bier det meste af sommeren. Og man kan jo kun glæde sig over, at der kommer lidt liv i haven.

Beskæring af storkenæb

Hvis du vil, kan du beskære storkenæb sidst på året, når de begynder at se triste og ranglede ud. De blomstrer ikke igen, samme sæson, selvom du er efter dem med klipning tidligt, så der er ingen anden praktisk grund end at du ønsker dig bedet lidt veltrimmet. Tænk dog over, at frøstandende faktisk er ganske smukke, når de står dækket af rimfrost i vinterhalvåret — så måske er det slet ikke besværet værd. Det er en smagssag.

7 storkenæb-sorter til havebrug

 1. Geraniumhybrid ’Jolly Bee’ blomstrer fra juli, og helt til frosten kommer. En plante kan dække 60 x 60 cm, og blomsterne bliver mere blå, jo koldere vejret er. Kan ikke deles.
 2. Geranium x oxonianum ’Rose Clair’ blomstrer juni-september og bliver ca. 30-40 cm høj. Det er Danmarks mest almindelige storkenæb. Klipper du toppen af, når den er afblomstret, blomstrer den ofte igen.
 3. Den yndige dobbelte engstorkenæb, Geranium pratense ’Summer Skies’, blomstrer i juni-juli. Planten er steril og må formeres ved deling. Bliver op til 90 cm høj.
 4. Den hvide Geranium x oxonianum ’Kathrine Adele’ med bittesmå bordeaux årer er en lillesøster til ’Rose Clair’. Den er udviklet af en mand i Oregon og opkaldt efter hans elskede mor. Planten har alle Rose Clairs gode, robuste egenskaber.
 5. Stærk pink Geranium sanguineum ’Cedric Morris’ er en af de meget kendte og populære storkenæb. Den blomstrer juni-august. Bliver ca. 50 cm høj.
 6. Så lille kan storkenæb også være. Geranium x oxonianum ’Thurstonianum’ med de meget smalle, pink kronblade ligner nærmest en lille stjerne. Den bliver ca. ½ m høj og blomstrer juni-august.
 7. Geranium cinereum er hårdfør og yderst god som bunddække. Den bliver bare 20 cm høj, og har en hovedblomstring i juni-juli.

Læs også: Bring haven ind i hjemmet