Clematis montana, Almindelig bjergskovranke, får lyserøde blomster.
Blomster & Planter

Pasning og pleje af Almindelig bjergskovranke, Clematis Montana,

Tekst og 13.01.2017
foto: Kenn Römer-Bruhn
Clematis Montana, Almindelig bjergskovranke, er en klematis, der hurtigt vokser sig høj og bred, og så får den de skønneste lyserøde blomster. Læs mere om klematissen her.

Clematis Montana, almindelig bjergskovranke, er nem at formere vha. stiklinger fra planten, så du kan få din ene plante til at vokse til flere. Du skal dog regne med, at der går et par år, før de nye planter er i så god vækst, at de vil vise deres fulde blomstring.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Clematis Montana 'Elizabeth'

Plantefakta: Clematis Montana, Almindelig bjergskovranke

  • Højde: 500-800 cm
  • Blomsterfarve: Lyserød
  • Blomstring: Maj til juni og september
  • Placering: Sol til halvskygge
  • Jord: Ingen særlige krav
  • Pasning: Ingen særlige krav
  • Planteafstand: 100 cm
  • Giftig: Ja
Køb lignende planter her.

Clematis Montana, Almindelig bjergskovranke, er meget kraftigt voksende, og i løbet af ganske få år når den en ganske stor volumen. Derfor skal du også omhyggeligt udvælge dens voksested, da den har brug for plads for at kunne komme ordentligt til sin ret.

Klematissen egner sig især godt til espalierer, da den vokser hurtigt både i bredden og højden. Derfor kan den fuldstændig dække espalierhegnet, og du kan skabe den helt rigtige hyggelige og romantiske stemning i din have.

Har du først én Clematis Montana, som du er glad for, kan du nemt lave den til flere, du kan plante andre steder i haven eller give til din familie eller dine venner. Det er en af de letteste klematisser at formere.

Klip en gren af planten lige over et bladpar, og stryg den for blomster. Klip den så af lige over det første bladpar, så du nu har en lang stilk med blot to blade på, og stik den i en grusblandet muld. Derefter sætter du en pose med huller i over og stiller den i skyggen i drivhuset. I løbet af tre til fire uger har den slået rod, og du kan nu plante den ud i haven.

Læs også: Formering af klematis

Sådan beskærer du Clematis Montana, Almindelig bjergskovranke

Klematissen tilhører beskæringsgruppe 2, hvilket betyder, at den blomstrer fra maj til juni og igen i september. De klematisser, som befinder sig i beskæringsgruppe 2, behøver ikke at blive beskåret. Nogle planter har faktisk bedst af at stå uberørt.

Hvis du dog synes, at din klematis er kommet til at se lidt ranglet og kedelig ud, kan du beskære den efter hovedblomstringen i juni. Du skal beskære den, så den kun rager 1 til 1,5 meter op over jorden. På den måde kan du være med til at sørge for, at planten vender tilbage med en kompakt krop og masser af fine blomster. Da denne klematis bliver forholdsvis høj og bred, kan det på et eller andet tidspunkt ikke undgås, at du må frem med beskærersaksen.

Du kan finde meget mere om pasning og pleje af klematis i vores store guide her.