Lyseblå Clematis 'Crepuscule'
Blomster & Planter

Pasning og pleje af Clematis 'Crepuscule'

Tekst og 16.01.2017
foto: Kenn Römer-Bruhn
Clematis 'Crepuscule' er en skøn klematis, som sætter de fineste små klokkeformede blomster. Den blomstrer hele sommeren, så du kan nyde den over en lang periode. Læs mere om klematissen her.

Clematis 'Crepuscule' er en forholdsvis lille klematis, så du behøver ikke være bange for, at den bliver for voluminøs og derfor kommer til at fylde for meget i dit bed. Den egner sig også rigtig godt til krukker på terrassen. Læs også: Clematis 'Iola Fair'

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Plantefakta: Clematis 'Crepuscule'

  • Højde: 100-150 cm
  • Blomsterfarve: Lyseblå
  • Blomstring: Juni til september
  • Placering: Sol til halvskygge
  • Jord: Ingen særlige krav
  • Pasning: Ingen særlige krav
  • Planteafstand: 100 cm
  • Giftig: Ja

Læs også: Klematis til hele haven

Clematis 'Crepuscule' får små lyseblå klokker, der sidder i klynger for enden af hver stilk. Blomsterne er meget karakteristiske, fordi de ligesom planten ikke er særligt store. De bliver nemlig kun 5 cm store. Når de springer ud, krøller kronbladene op ad mod stilken, hvilket giver en virkelig fin effekt. Og så har blomsterne den skønneste milde duft.

Selvom plantens blomster er små, får den store kompakte mørkegrønne blade, som står godt til blomsternes sarte look. Plantens udtryk er altså ikke kun feminint, men også rustikt i form af bladene, og fordi planten vokser vildt, gør det, at den passer ind i de fleste haver. Den er også velegnet i krukker, men du skal huske at binde den op, da den har brug for støtte, så den ikke vælter, når blomsterne bliver for tunge.

Planten er generelt hårdfør, så den kræver ikke nogen særlig form for pasning, men den foretrækker, ligesom mange andre klematisser, at stå med rødderne i skygge, mens resten af planten har bedst af at stå i fuld sol.

Det bedste tidspunkt at plante Clematis 'Crepuscule' på er i august eller oktober, hvor den kan få lov til at fæstne sig, inden den næste sommer begynder at sætte blomster. Du kan også tage stiklinger fra klematissen og plante dem ud efterfølgende. Men uanset hvad kan du godt glæde dig til at se de mange blomster i din have, for planten bliver bare smukkere og smukkere, som sommeren går. Blomstringen varer nemlig helt, indtil frosten kommer.

Læs også: Formering af klematis

Sådan beskærer du Clematis 'Crepuscule'

Clematis 'Crepuscule' egner sig rigtig godt til staudebedet, både fordi den ikke bliver særligt høj, og fordi den stort set opfører sig som en staude. Den visner helt ned hvert år, så du faktisk ikke selv behøver at klippe den ned. Men hvis du i marts måned kan se, at din klematis er blevet lidt trist at se på, kan du klippe den ned til 30 cm over jorden, inden den når at sætte blomster. Klematissen befinder sig nemlig i beskæringsgruppe 3.

Læs også: Stor guide til klematis.