Clematis ’Iola Fair’ er en af de smukkeste klematisser.
Blomster & Planter

Pasning og pleje af Clematis 'Iola Fair'

Tekst og 16.01.2017
foto: Kenn Römer-Bruhn
Clematis ’Iola Fair’ er en af de smukkeste klematisser, der findes. Med sine sarte lavendelblå blomster med mørkerøde støvfangere pynter den flot i haven. Læs mere om klematissen her.

Clematis ’Iola Fair’ er en klematis, som oftest ikke bliver mere end 2 meter høj, så den vil næsten aldrig komme til at fylde for meget i dine bede. Derfor kan du sagtens plante den uden at være bange for, at den kommer til at skygge over dine andre planter.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Clematis Montana 'Sir Eric Savill'

Plantefakta: Clematis 'Iola Fair'

  • Højde: 200-250 cm
  • Blomsterfarve: Lavendelblå
  • Blomstring: Maj til juni og september
  • Placering: Sol til halvskygge
  • Jord: Ingen særlige krav
  • Pasning: Ingen særlige krav
  • Planteafstand: 100 cm
  • Giftig: Ja

Clematis ’Iola Fair’ får de yndigste lavendelblå blomster, som bliver op til 15 cm i diameter og derfor fylder og lyser flot op. Planten sætter de skønne blomster i maj eller start juni og beholder dem et godt stykke hen i juli, men du kan også være heldig, at den når at blomstre igen senere på sommeren.

Da Clematis ’Iola Fair’ ikke er en af de højeste klematisser, der findes, er den nem at passe ind i bedene. Den passer fx ideelt op ad drivhuset, da den ikke bliver højere end 2,5 meter. Her kan den pynte op ad den ellers kedelige glasvæg, uden at den skygger for udsynet til de grønne planter i drivhuset.

Har du brug for en overordnet klematisguide? Få en guide til klematis her.

Du skal ikke vente flere år på, at planten får fat og vokser, som den skal. Klematissen flerårig, så når den først begynder at sætte blomster, er du garanteret et mægtigt blomsterflor de næste mange år. Du kan trygt springe ud i forsøg med at plante forskellige klematisser i din have, for de fleste springer smukt ud næste år. På den måde finder du hurtigt frem til dine yndlingsklematisser, som du ønsker at beholde i din have.

Denne klematis foretrækker halvskygge, da dens blomster kan tage skade af at stå i fuld sol. Så for at undgå, at den smukke, sarte lavendelblå blomsterfarve falmer, bør du plante den et sted, hvor den det meste af tiden står i skygge.

Sådan beskærer du Clematis 'Iola Fair'

Clematis 'Iola Fair' tilhører beskæringsgruppe 2, hvilket betyder, at den ikke behøver at blive beskåret, selvom den engang imellem kan have godt af det. Hvis du synes, at din Clematis ’Iola Fair’ trænger til en opfriskning, skal du gøre det lige efter plantens hovedblomstring i maj eller juni. På den måde får du en smukkere og kraftigere plante ud af det til næste år.

Formering af klematis