Lilla Clematis Crispa
Blomster & Planter

Pasning og pleje af Clematis Crispa

Tekst og 11.01.2017
foto: Kenn Römer-Bruhn
Clematis Crispa er en smuk klatreplante, der får de mest elegante blomsterhoveder, som ligner små klokker. Planten kan blive op til 3 meter og egner sig godt som espalier. Læs mere om klematissen her.

Clematis Crispa ligner ikke de fleste klematisser, da dens blomster er mere tillukkede. Den får krøllede, klokkeformede blomsterhoveder, som kun bliver omkring 3-4 cm. Så den er ret yndig at se på.

Læs også: Clematis Blue gem

Plantefakta: Clematis Crispa

• Højde: 250-300 cm• Blomsterfarve: Lavendelblå• Blomstring: Juli til september• Placering: Sol til halvskygge• Jord: Fugtig• Pasning: Ingen særlige krav• Planteafstand: 100 cm• Giftig: Ja Læs også: Formering af klematis

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Clematis Crispa trives bedst i meget fugtig jord, da den oprindeligt stammer fra USA, hvor den vokser vildt i moser og sumpede områder. Derfor skal du huske at vande jorden omkring den regelmæssigt.

Den er særligt flot til espalierer og som pynt i buske, hvor de små fine blomster smukt kan titte frem gennem de stedsegrønne blade. Derfor er det oplagt at plante klematissen der, hvor du har en busk, du synes er blevet lidt kedelig at se på.

Clematis Crispa blomstrer senere end de fleste andre klematisser, så du kan med fordel placere den sammen med en klematis, der blomstrer tidligere, fx Clematis Macropetala. På den måde kan du nyde de flotte blomster hele sommersæsonen.

Du kan frøformere denne klematis ved enten at tage frø fra planten og forspire dem i en plantekasse, som du stiller koldt. Det skal gøres, så snart frøene er modne. Du kan også tage stiklinger fra planten om foråret og plante dem i små krukker. Plant dem herefter ud i din have, når de har fået godt fat og kan modstå det danske vejr.

Sådan beskærer du Clematis Crispa

Clematis Crispa tilhører beskæringsgruppe 3, da den blomstrer i juli til september. Derfor skal du hvert forår beskære klematissen, da den helst skal beskæres, inden blomstringen rigtigt går i gang. Du gør det bedst ved at klippe skuddene fra sidste år af, så planten får mulighed for at udvikle nye, friske skud. Beskær den ned til 20 cm i perioden fra januar til marts. På den måde sikrer du, at planten vokser sig stor og kompakt i løbet af sommeren, og at den sætter de smukke blomster i øjenhøjde.

Her finder du vores guide til klematis.