Clematis Blue Gem er en klatreplante.
Blomster & Planter

Pasning og pleje af klematis: clematis Blue gem

Tekst og 11.01.2017
foto: Kenn Römer-Bruhn
Klematis, clematis Blue gem er en klatreplante, som når den er allerstørst kan blive op til 3 meter. Det er en hurtigt voksende plante, som egner sig godt som pynt fx langs en af drivhusets vægge. Læs mere om klematissen her.

Clematis Blue gem ligner i form Clematis ’The President’, men Clematis Blue gem har en stærkere blå farve. Den har ud over de mægtige blå kronblade hvide støvdragere, som skifter farve til mørk brun senere på sæsonen, så det er spændende at følge med i plantens udvikling i løbet af sommeren.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Clematis Hagley hybrid

Plantefakta: Clematis Blue gem

  • Højde: 300 cm
  • Blomsterfarve: Blå
  • Blomstring: Maj til juni og september
  • Placering: Sol til halvskygge
  • Jord: Ingen særlige krav
  • Pasning: Ingen særlige krav
  • Planteafstand: 100 cm
  • Giftig: Ja

Clematis Blue gem har meget karakteristiske blomster, både pga. kronbladenes blå farve og blomsterhovedernes størrelser. Blomsterne kan nemlig blive op til 15-20 cm, når selve planten har vokset sig stor. Derfor er det en plante, der fylder meget i haven, så det skal du være opmærksom på, hvis du overvejer at plante den.

Planten blomstrer tidligt, og den sætter rigtig mange blomster, når den først kommer i gang. Derfor kan du med fordel plante den et sted, hvor du synes, din have mangler lidt farve i højden. Og du behøver ikke vente længe på, at planten bliver stor, for den vokser meget hurtigt. Så efter nogle få år har du en plante, der dækker de fleste store lodrette flader med sine flotte blomster.

Clematis Blue gems rødder er meget varmefølsomme og foretrækker derfor helst skygge. Så hvis du har mulighed for at placere den et sted, hvor rødderne stort set altid står i skygge, mens selve planten får forholdsvis meget sol, er det det bedste. På den måde sikrer du, at du har størst mulighed for at nyde klematissens mange smukke blomster.

Sådan beskærer du Clematis Blue gem

Clematis Blue gem er en storblomstrende klematis, som blomstrer ad flere omgange i løbet af sommeren. Klematissen har nemlig sin hovedblomstring i maj og juni, hvorefter den blomstrer endnu en gang senere på sommeren. Den tilhører beskæringsgruppe 2, så det er vigtigt, at du kun beskærer klematissen, hvis det er absolut nødvendigt. Du kan nemlig risikere, at den kommer til at se tynd og tjavset ud, hvis du beskærer den. Så overvej det lige en ekstra gang, når du går i gang med beskærersaksen.

Hvis du dog bider mærke i, at plantens nederste del er uden blade og blomstringen ikke er så overvældende, som den plejer, kan du beskære den ned til 1 meter til 1,5 meter over jorden. Du skal gøre det lige efter hovedblomstringen i maj og juni for det bedste resultat.

Få den smukkeste klematis i haven