Crepis rubra, Høgeskæg, er en sommerblomst, der er nem at dyrke.
Blomster & Planter

Pasning og pleje af Høgeskæg

Tekst og 3.01.2017
foto: Kenn Römer-Bruhn
Crepis rubra, Høgeskæg, er en sommerblomst, der er nem at dyrke. Planten spirer hurtigt og vokser herefter stille og roligt, indtil den pludselig for alvor skyder i højden. Læs mere om den smukke plante her.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Crepis rubra, Høgeskæg, er en vild sommerblomst med bladrosetter, der til forveksling ligner en blanding mellem mælkebøtte- og rucolablade, men vær opmærksom på, at planten er giftig. Planten er køn, og så er den holdbar. Læs også: Nolana humifusa, Pokalblomst

Plantefakta: Crepis rubra, Høgeskæg

  • Højde: 20-40 cm
  • Blomsterfarve: Rosa og gul
  • Blomstring: Juni til august
  • Placering: Sol
  • Jord: Tør og let
  • Pasning: Ingen særlige krav
  • Planteafstand: 30 cm
  • Giftig: Ja
Crepis rubra ligner til forveksling i sin uudsprugne form valmuer, fordi den sætter nikkende blomsterhoveder, som senere rejser sig op, når blomsterne springer ud. I sin udsprugne form ligner planten til gengæld næsten en lyserød version af en mælkebøtte, og det gælder både bladene og blomsterne. Crepis rubra er dog en smule større end mælkebøtten, og så er den giftig. Du kan både dyrke planten vildt, i stenbedet og i blomsterbedet, hvor den med sin feminine skønhed vil lyse op. Den vil stå stolt og sundt med sine opretstående stilke med blomster, og du vil ikke kunne undgå at lægge mærke til den i din have. Planten er meget brugt til afskæring og i buketter, fordi den fylder meget, og fordi dens skønne blomster tilfører et feminint udtryk til buketterne. Du kan sagtens kombinere den med flotte blomster med anden farve og form, eller du kan sætte den i en vase sammen med lidt grøn pynt.
Crepis rubra er egentlig en 1-årig plante, men du kan godt opleve, at den overlever vinteren, hvis vinteren har været særligt mild. På den måde får den karakter som en kortlivet staude, der om vinteren visner helt ned og går i dvale, for året efter at blomstre op på ny. Hvis planten har de rigtige vækstvilkår, er den i stor stil selvsående. Er du ikke interesseret i at få flere planter af denne, kan du nemt forhindre, at den formerer sig ved at nippe blomsterhovederne af planten, lige så snart de visner. Kunne du derimod godt tænke dig flere eksemplarer af den skønne plante, kan du lade blomsterne stå, indtil de danner frø. Herefter kan du tage frøene fra planten og gemme dem, så du kan så frøene ud i haven i perioden fra marts til maj. Du kan sørge for, at planten allerede sætter blomster i det tidlige forår ved at så frøene i september eller oktober og lade de små spirer forberede sig på foråret, hvor de skal plantes ud. Husk at tynde ud i skudene, når planterne er blevet store nok.