Blomster & Planter

Planter som trives i skyggen

Tekst og 9.07.2020
foto: Ellen Forsström.
De fleste haveejere har skyggefulde hjørner, de ikke helt ved, hvad de skal stille op med. Vi guider dig til et udvalg af robuste planter, der kan tåle skygge, og viser dig, hvordan du kan forvandle de dunkle hjørner til hyggelige oaser.

Forestil dig et hav af lilla storkenæb under et florlet tag af japansk kirsebær. Eller et grønt landskab af rustikke, mosbeklædte sten i selskab med høje, fligede bregner og et brus af lilla rododendron. En vidunderlig tanke, som nemt kan blive en realitet i de skyggefulde dele af haven. Her er ofte goldt og trist, men med lidt planlægning kan du forvandle de mørke pletter til små hyggelige oaser, hvor du kan sætte dig i en havestol og nyde roen og den svalende skygge på varme sommerdage.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Vælg planter med omhu

På samme måde som du sikkert udvælger de solelskende planter med stor omhu, kan du på planteskolen gå benhårdt efter planter, der trives i skyggen. Ofte er de ikke specielt bemærkelsesværdige, men diskrete og enkle. Hosta, bregner, almindelig hasselurt og stor konval, Polygonatum multiflorum, er fx stilfulde planter, der giver haven et naturligt udtryk, hvis de mixes. Fordi de er lidt beskedne i deres udtryk, er det ofte flottest at vælge få sorter, men mange af hver plante i et bed. Resultatet vil blive et frodigt og roligt hjørne.

12 skyggetålende planter

 • Almindelig hasselurt, Asarum europaeum.
 • Almindelig kambregne, Blechnum spicant.
 • Almindelig mangeløv, Dryopteris filix-mas.
 • Almindelig skyggeblomst, Maianthemum racemosum.
 • Almindelig strudsvinge, Matteuccia struthiopteris.
 • Blå anemone, Hepatica nobilis.
 • Fjerbusk, Aruncus.
 • Hosta, Hosta.
 • Konval, Polygonatum.
 • Kæmpestenbræk, Bergenia cordifolia.
 • Liden singrøn, Vinca minor.
 • Storkenæb, Geranium.

Tænk i bladformer og farvespil

Et godt trick, når du skal anlægge et nyt skyggebed, er at tænke i kontraster. Variér planternes højde, og vælg blade med forskellige nuancer af grøn – fra helt lys til mørk og dunkel – og tilføj gerne sorter med brogede blade. Bland også forskellige bladformer, så der fx både er store og flade, tætte og buskede, lange og fligede, små og runde samt stjerneformede. Store hosta med hvide kanter er fx flot sammen med skovmærke, der har stjerneformede blade og fine, hvide blomster.

Hvide blomster lyser i det hele taget op i haven, og måske er det lige netop i skyggen, at de lyse skønheder tager sig bedst ud. Tænk bare på, hvor dejligt hvide narcisser tager sig ud sammen med bunddækkende vedbend. Andre hvide favoritter er fx forskellige slags liljer, liljekonval, sølvlys og hvide høstanemoner.

Skygge er ikke bare skygge

Det er værd at huske, at der findes flere forskellige slags skyggepladser i en have. Nogle er mørke næsten dagen lang og hele året rundt, fx under tætte grantræer, mens andre har vandrende skygge eller ligger i skygge fx halvdelen af dagen eller kun om sommeren. Jorden kan også variere fra tør til fugtig og fra sur til basisk. Det skal du naturligvis tænke på, når du vælger planter.

De fleste planter trives i en veldrænet muldjord. Her kan du som bunddække fx vælge skovmærke, storkenæb og almindelig løvefod, Alchemilla vulgaris. Fra den grønne bund kan hvid sølvlys, rødlig astilbe, rosa løjtnantshjerte og lilla og lyserøde akelejer stikke deres kønne hoveder op. Forårsløgplanterne har selvfølgelig også en plads i skyggebedet, hvor de bidrager med tidlig skønhed og dejlige farver. Alle tåler de skygge – du skal blot lejlighedsvis huske at udtynde skyggeplanterne, så bedet ikke vokser sig for kompakt.

12 planter, der trives i let skygge

Astilbe, Astilbe.

Blå lærkespore, Corydalis cashmeriana.

Havegaltetand, Stachys macrantha.

Hvid anemone, Anemone nemorosa.

Høstanemone, Anemone hupehensis.

Klatrehortensia, Hydrangea anomala subsp. petiolaris.

Liljekonval, Convallaria majalis.

Lodden løvefod, Alchemilla mollis.

Løjtnantshjerte, Dicentra spectabilis.

Skovmærke, Galium odoratum.

Sølvlys, Cimicifuga ramosa.

Vedbend, Hedera helix.