Blomster & Planter

Store flyttedag i køkkenhaven

Tekst og 19.03.2016
foto: Kenn Römer-Bruhn
Jeg har i flere år gået og flyttet rundt på både blåbær, jordbær, vin- og humleplanter samt kirsebær- og æbletræer. Men nu bestemte jeg mig for, at det måtte være nok, så derfor holdt vi sidste flyttedag. I hvert fald for humle- og blåbærplanterne.
Det kolde, men rolige vejr var perfekt for den sidste flyttedag for nogle af min mange bærplanter. Derfor var det bare med at komme i gang med at grave planter op for derefter at plante dem igen på deres nye voksested. Læs også: Køkkenhave i krukker og kasser

Blåbær

Alle blåbær blev flyttet op mod den nye terrasse, hvor de får maksimal sol. Jorden blev gravet godt igennem med møg og kompost og blev toppet med fyrbark. I 2012 blev blåbærplanterne flyttet fra den gamle have over i et midlertidigt bed ved stauderne for i 2013 at blive flyttet ned i køkkenhaven, hvor de ikke stod optimalt. Herefter kom de videre i depot et andet sted i køkkenhaven i 2015 for så at ende, hvor de er plantet nu. Og der bliver de. Jeg har fokuseret på placeringen af bærplanterne i forhold til den mængde sol og lys, de vil få, og de blomster- og høstfarver, blåbærrene får. De er plantet ved siden af et par flotte røn, Sorbus vilmorinii, der får rosa bær i samme nuancer som blåbærrets blomster.

Humle

Humleplanterne har også fået nyt hjem. De er alle blevet flyttet op på den nye vinterfold, hvor de er maksimalt soldisponeret. Her har jeg gravet otte egestolper ned og plantet en humle ved hver stolpe. Stolperne beklædes med tråd, som humleplanterne kan sno sig rundtom. Det gør, at humlen ikke drøner til vejrs, men derimod i stedet arbejder sig sidelæns. Det har tidligere fungeret udemærket, da jeg havde dem stående langs et pileflethegn, som de fint klatrede langs. Læs også: Dyrk humle i haven Plantehullerne blev gravet dybe, og jeg fyldte en masse kompost og hestemøg i. De blev senere toppet med mere kompost og lidt træflis, så planterne kan holde på fugten. Vinterfolden har tidligere været ridebane, så den er godt drænet og meget tør, men humlen kan sagtens sætte dybe rødder her.

Vin

Vinplanterne blev i 2015 flyttet fra køkkenhaven over i to rækker med 15 planter i hver. Nogle af planterne stammer fra mit svenske sommerhus, mens andre kommer fra den gamle have. Nogle få af planterne har endda stået i mine vinkollegers haver. Vinplanterne har endelig fået deres faste plads i køkkenhaven, hvor de står bagerst og går fra søen op mod den nye terrasse og slutter ved en lille hyggekrog, som jeg kalder Vinkig.

Jordbær

Jordbærbedet er blevet luget igennem og udvidet her i foråret. Jeg har måttet opgive at styre mine sorter, for de groede simpelthen ind i hinanden, og vi har ikke haft overskud til at fjerne sideskud i tide. Men her i Blomsterhaven har vi fokus på smag og størrelser og har derfor beholdt dem, vi holder mest af. Læs også: Guide til jordbærstiklinger

Hindbær

Hindbærplanterne er blevet delt og sat i nye fine lige rækker. De har fået en smule velomsat kompost gravet ned i de nye plantehuller og er blevet toppet med komposteret hestemøg. Yderst står efterårssorten Autumn bliss, der er et dejligt stort rødt hindbær. I midten har vi delt og plantet en anden efterårssort, Fallgold, der har store gule smagfulde bær. Inderst har jeg netop delt en masse Glen ample, der er en tornfri sommerhindbærbusk med faste lækre rødlige bær. De vilde sommerhindbær har jeg dog endnu ikke fundet plads til, så de står bare hist og her. De sorte hindbær, Jewel, som jeg fik i 2015, står på nuværende tidspunkt sammen med brombærsorterne, men hindbærplanterne bliver også omkring 4 meter høje, så de passer godt ind her.

Kirsebær

Det triste snetryk i november 2015 tog mange træer med sig, og vi måtte sige farvel til 12 store og gamle kirsebærtræer på grunden. De var blevet skamferet og var til fare for mennesker og dyr. Derfor var det oplagt at få plantet nogle af de nye kirsebærtræer, vi i forvejen havde stående i depot. I græsplænen har vi plantet tre kirsebær: En Sunburst, en Sweetheart og mit første hjemmepodede kirsebærtræ, som også er af sorten Sunburst.

Æbler

De æbletræer, vi podede helt tilbage i 2013, skal også flyttes ud i det tidlige forår. De plantes rundt omkring i Blomsterhaven, så vi får en fin lille æblelund, hvilket vores nye bifamilier også bliver glade for. Æblesorterne er udvalgt fra gamle sorter, som er særligt velegnet til cider og mad. Decideret spiseæbler er der dog også blevet plads til sammen med de gamle æbletræer på grunden.

I galleriet nedenfor kan du se billeder fra den store flyttedag i køkkenhaven.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.