Pampasgræs: Flot blikfang.
Blomster & Planter

Trendy tot: Pampasgræs

af Nanna Teckemeier, Hanne Gabel Christensen, Anita Banner og Max Martinussen 26.05.2020
Foto: Shutterstock.
Pampasgræs, Cortaderia selloana, har af flere omgange gjort stormindtog i vaser hos trendsættere og bloggere og i haverne gør den altid opmærksom på sig selv med dens særprægede blomstring. Her får du tips til pampasgræs!

Det særlige ved pampasgræs er uden tvivl den fantastiske blomstring. Pampasgræs står med flotte, fjerlignende aks og alt efter sorten går de fra hvide til mørkerosa nuancer. Aksene er et skønt farvebrus over sommeren og i efteråret står de stadig og giver haven struktur og bevægelse. Også over vinteren pynter aksene, særligt når frosten rigtig sætter sig i dem. 

Fantastisk sti indrammet af pampasgræs.

Imponerende prydgræs: Dyrk pampasgræs i haven

Pampasgræs, Cortaderia selloana, står flottest som soloplante, så dens pomp og pragt rigtigt kan komme til sin ret. Den er kraftigt voksende og bliver med aks 2 meter høj med en fontæne af grønne blade nederst, som suppleres med høje blomsteraks sidst på sommeren. Blomstring sker sensommer og efterår. 

Den er blandt de helt høje prydgræsser, og er nok en af de store græsser som folk kender bedst foruden elefantgræs.

Pampasgræs trives på en lun, solrig plads i næringsrig og veldrænet jord. Plant den på en plads i læ, hvor der ikke er for vådt.

Pampasgræs nyder varmen og blomstringen kan udeblive, hvis en sommer er kold og uden så meget sol. 

Pampasgræs er ikke fuldt vinterhårdfør, så sørg for at vinterdække planten. Giv den en dyne af vissent løv, og et lag grangrene til at holde på det hele. Dyrker du pampasgræs i krukke kan du nemt stille den i ly for vinteren. 

Beskæring af pampasgræs

Det korrekte beskæringstidspunkt for pampasgræs er april. Planten skal klippes ned før nyvæksten starter. 

Dyrk pampasgræs i krukker

Pampasgræs kan give et fantastisk udtryk i en krukke — brug den fx som blikfang eller afskærmning på terrassen. Det er vigtigt at vælge en stor krukke, hvis den skal trives. 

Pampasgræs i krukker har desuden den fordel at den er let at flytte i ly over vinteren. 

De lidt mindre sorter kan give samme flotte effekt i mindre skala. Cortaderia selloana ’Pumila’ er fx meget velegnet til krukker. 

Tips til prydgræs i krukker:

Læs også: Plant bambus i haven

5 tips til pampasgræs

1. Sol, sol og atter sol

Pampasgræs er en nem plante at få til at trives. Den kræver dog en lun og solrig plads i læ, for blomstringen kan udeblive, hvis sommeren er kold, og planten ikke får sol nok.

2. Vand med måde

Plant dit nyindkøbte pampasgræs i næringsrig og veldrænet jord. Du kan plante den året rundt, så længe jorden ikke er bundfrossen. Planter du om sommeren, skal du sørge for at vande lidt ekstra, så planten ikke tørrer ud. Det første år skal den desuden vandes jævnligt, indtil rodnettet er etableret. Herefter skal jorden blot vandes i tørre perioder.

3. Perfekt krukkeplante

Pampasgræs er velegnet til krukker, fordi en enkelt plante kan skabe et flot blikfang. Vælg en tilpas stor krukke, da planten vokser meget, og stil gerne krukken ved en solbeskinnet mur, hvor aksene kan få den læ og varme, de har brug for. Pampasgræs i krukke skal vandes rigeligt gennem sommeren, så jorden konstant er let fugtig. Planten skal desuden have tilført gødning jævnligt – gerne langtidsvirkende i maj eller almindelig flydende i april, juni og august.

4. Beskær om foråret

Højden på op til to meter er et stort købsmotiv, da pampasgræs skaber liv i bedene og kan bruges til at inddele haven i rum. Dog skal de visne aks skæres væk hvert forår, inden planten udvikler nye blade. April, hvor frosten typisk er ovre, er en god måned til beskæring. Beskærer du om efteråret, risikerer du, at de tykkere stængler bliver fyldt med vand og sprænger i frostvejr.

5. Dæk den i frostvejr

Både aks og blade er fantastiske at se på, når pampasgræs står med sne eller rimfrost. Dog er planten ikke fuldt vinterhårdfør, så sørg for at dække den, når termometeret varsler om meget kolde nætter. Giv den en dyne af vissent løv, og et lag grangrene til at holde på det hele.