edderkopper
Dyr og insekter

Bliv fri for edderkopper i huset

af Redaktionen 4.09.2021
Foto: Colourbox.
Er du bange for edderkopper eller bare helst fri for, at de finder vej ind i boligen? Her får du en række gode tips til, hvordan du holder dem ude af dit hjem.

Du kan sikkert leve med én enkelt lille edderkop i boligen - men værre er det straks, når en hel flok forelsker sig i et mørkt hjørne af hjemmet, slår sig løs i garagen eller formerer sig i kælderen.

I Danmark er det heldigvis oftest ganske små edderkopper, vi ser, og det er særligt 7 forskellige arter, vi møder i boligen:

  • Husedderkoppen.
  • Musedderkoppen.
  • Fedtedderkoppen.
  • Mejeredderkoppen.
  • Grotteedderkoppen.
  • Skovkartespinderen.
  • Tæppespinderen.

Man siger også, at du aldrig er mere end 2 meter fra end edderkop. Det er sandsynligt, når man tænker over Danmarks størrelse, og det anslåede antal af edderkopper i Danmark. Der skulle nemlig være mange millioner edderkopper i Danmark, og tilsammen æder de en uffattelig mængde insekter hvert år.

Hvis du er bange for edderkopper, så er det ikke rart at have dem i hjemmet. Edderkopper søger ind i varmen, når det bliver koldt udenfor. Du kan holde edderkopper ude ved at sørge for at holde udendørslyset slukket. Edderkopper bliver tiltrukket af de insekter, der sværmer i lyset.

Her får du en række gode tips til at blive fri for edderkopper i huset.

SÅDAN HOLDER DU EDDERKOPPER UDE AF BOLIGEN

Edderkopper er egentligt nyttedyr, men mange er knap så glade for dem, når de pludselig dukker op i stuen, køkkenet eller værst af alt: soveværelset før sengetid. Gisp!

Lad edderkoppen leve!

Edderkoppen er med til at tynde ud i bestanden af insekter, der generer og ødelægger. De er en vigtig del af naturens økosystem, men hvad mange ikke tænker over, er, at de også er en del af det økosystem, der findes i og omkring vores boliger – og hvis vi fjerner en edderkop her, så vil der være mange insekter, der ikke bliver spist og i stedet generer os.

Edderkopper fanger ikke bare almindelige insekter, der forvilder sig ind i vores hjem, men de fanger og æder også sygdomsbærende utøj og parasitter. Myg er noget, vi er glade for, at edderkoppen hjælper med at bekæmpe.

De edderkopper der er i dit hjem, er fulgt efter byttedyrene ind. De er der måske kun for en kort bemærkning, men hvis de slår sig ned, er det fordi, der er byttedyr til dem. Derfor kan du være sikker på, at de faktisk har noget at gøre der.

Det er nærmest umuligt at holde hjemmet 100% edderkoppe-frit, men der er dog nogle ting, du kan gøre for, at så få edderkopper som muligt finder vej gennem åbne døre, vinduer og sprækker i deres søgen efter føde.

5 tips til at forebygge edderkopper i huset:

1. Sluk udendørslyset

Selvom edderkopper ikke er tiltrukket af lys, så er andre insekter det, og det tiltrækker edderkopperne. Så hold kun udendørslyset tændt, hvis det er nødvendigt.

Rul også gerne ned for gardinerne, når det er mørkt uden for, så insekterne ikke sværmer for tæt på dit hus.

2. Ryk krukker væk fra husmuren

Lad ikke dine krukker stå alt for tæt på husmuren - edderkopperne vil tiltrækkes af varmen og næringen. Krukkerne tiltrækker også byttedyr. Du bør også undgå bunker med dekorationssten for tæt på muren, da det er et oplagt tilflugtssted for insekter nær huset.

3. Et rent hjem tiltrækker færre edderkopper

Jo renere dit hjem er, jo færre insekter vil blive tiltrukket. Lad ikke mad stå ude, og hav ikke aviser og tøj liggende fremme, da de er ideelle, dejligt mørke gemmesteder for edderkopper.

Det er også i disse gemmesteder, at edderkopperne har god mulighed for at formere sig. Sørger du for at støvsuge spindelvæv væk og generelt støve godt af, så har edderkopperne dårlige vilkår i dit hjem.

Husedderkoppen lægger æg i forsommeren og særligt her er det vigtigt at støve grundigt af i og komme omkring alle hjørner og kroge.

Dør edderkopper i støvsugeren?

De fleste edderkopper vil dø, af en tur i støvsugeren. Nogle vil måske overleve, men det er nok svært for dem at komme ud af støvsugeren. 

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hold edderkopper på afstand med pebermynte

4. Hold edderkopperne ude med pebermynte

Pebermynte skulle angiveligt holde edderkopperne på afstand. Fyld en sprayflaske med vand og kom 15-20 pebermyntedråber i. Sprøjt det i sprækker i muren eller ved vinduerne, hvor edderkopperne kan komme ind.

Der findes en række forskellige opskrifter spray, der kan skræmme edderkopperne. Det kunne f.eks. være en som denne.

5. Sørg for, at din bolig har den rette temperatur

Edderkopper trives allerbedst i fugtige klimaer. Et tørt, opvarmet indeklima i boligen vil derfor typisk holde dem fra at slå sig ned i længere perioder.

3 PLANTER, DER HOLDER EDDERKOPPERNE PÅ AFSTAND

Bliver edderkopperne alligevel ved med at finde vej ind i din bolig - og er du ikke vild med tanken om at bruge skadedyrsbekæmpelse eller gift - kan du forsøge dig med særlige planter, der er kendt for at holde edderkopper på afstand pga. deres duft. Her er 3 eksempler:

Citrustræernes frugter har en kraftig duft, som edderkopperne ikke bryder sig om. Du kan enten vælge at spraye dit hjem med vand tilsat citrusolie eller indrette med et eller flere citrustræer.

Pebermynte-plantens stærke, sprøde duft siges ligeledes at holde edderkopper på afstand.

Lavendel er generelt en god plante, hvis du vil undgå, at insekter kommer for tæt på - både på terrassen og i boligen. Udover at have en skøn duft, pynter den smukt med sine lilla blomster.

Hvad spiser edderkopper?

De fleste edderkopper spiser insekter og andre smådyr. Edderkopper er rovdyr, der fanger byttedyr ved at jage eller fanget dem i net. Edderkopper opløser deres bytte med noget særlige spyt som gør byttet helt flydende — edderkopperne spiser så faktisk en slags suppe af insekter.

Hvor er edderkopperne om vinteren?

I vinterperioden kan de af os med edderkoppeskræk, også kendt som araknofobi, slappe en smule mere af. Her går de fleste danske arter nemlig i vinterhi, og bevæger sig derfor ikke ligeså meget rundt i huset som i årets andre måneder.

Om vi vil det eller ej, er edderkopper at finde i vores hjem hele året rundt. Dog ser man typisk mest til dem i efteråret, hvor edderkoppehannerne er kønsmodne og på jagt efter hunner at parre sig med.

Araknofobi

Araknofobi?

Araknofobi er angst for edderkopper. Det betyder, at man reagerer kraftigere på edderkoppen, end der er grund til, set i forhold til hvor farlige de er. Det er faktisk ca. hver 4. der er bange for edderkopper.

Alle de lange ben, og deres behårede kroppe, og deres krible-krable, og deres spindelvæv – der er grunde nok til at synes, at edderkopper er uhyggelige.

Det er i virkeligheden meget naturligt at være bange for dem. Særligt når man forstår, at de fleste edderkopper er giftige, synes det ikke at være uden grund, at der er noget i os, der rører på sig. Det kan føles som, at det er noget, vi har arvet fra nogle fjerne forfædre, der lærte, at det var klogt, at holde sig fra dem. De arter vi har herhjemme, har dog ikke gift, der er stærk nok til at gøre os noget. Heldigvis.

Studier har vist, at mennesker fra egne med farlig edderkopper er mere tilbøjelige til at være bange for edderkopper.

En anden teori er, at vi i mange år har forbundet edderkopper med sygdomme og insekter som kommer af uhygiejniske forhold – og derfor har lært at edderkopper er ulækre.

Læs mere

Edderkoppen er et nyttedyr - men når den er på spil er der sikkert andre skadedyr, der gemmer sig i rundt omkring.