Sådan fanger du en mus
Mus larmer, skider og ødelægger. De æder sig igennem vægge og isolering og splitter alting ad for at bygge reder. De gnaver i ledninger og elinstallationer, og så kan der opstå kortslutninger og brand. En museinvasion er på den måde ikke bare ubelejlig – den kan også blive livsfarlig.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Guide: Alt du skal vide om mus.
Sådan fanger du mus i huset
Før vi taler om fælder, så skal det siges, at en kat er klart den mest effektive og naturlige måde at bekæmpe og forebygge imod mus. Katten jager med iver en lang række af skadedyr. Den bekæmper effektivt mosegrise og rotter også, for den sags skyld. Katten er desuden uden tvivl redaktionens favoritkæledyr.
Den bedste måde selv at bekæmpe en museinvasion er at bruge fælder. Det mest effektive er at bruge mange fælder på én gang. Enkelte fælder, der er sat ud over mange dage, fungerer dårligt. Hvis en bestemt mus ikke færdes, hvor en enkelt fælde er sat, så raserer den bare videre et andet sted i huset.
Sådan er du effektiv med musefælder
- Vælg den rigtige fælde.
Der findes et væld af fælder. Mest almindelig er smækfælden. Den findes af plast og metal, der holder bedre og længere end de klassiske af træ. Små smækfælder virker fint til husmus – til de lidt større arter, som halsbåndmus, kan fint bruges rottesmækfælder. - Placeringen af fælden.
Fælden bør være, hvor musen færdes. I et hulrum, hvor du ved den er, eller langs paneler, hvor de passerer. Placér fælden med udløseren tæt ind til væggen. Tænk på børn og kæledyr. - Brug lækker lokkemad.
Husmus elsker leverpostej og pølse. Halsbåndmusen er mere til naturlig mad som nødder. Alle arter kan lokkes med rosiner og frisk frugt. Ost + mus er popkultur, og osten virker dårlig som lokkemad, da den hurtigt tørrer ud. - Pas på dig selv.
Brug engangshandsker, når du håndterer døde mus, fælder og gør rent efter et museproblem. Døde mus skal pakkes ind i avispapir eller i en plastpose og i skraldespanden.
Sådan bekæmper du sølvfisk
Hvor mange fælder er nødvendigt til bekæmpelse af mus?
Miljøstyrelsen anbefaler, at man hellere bruger mange fælder i få dage end få fælder i mange dage.
Den klassiske musefælde: Smækfælde
En smækfælde består af en fjederanordning, der bliver udløst, når en mus spiser af lokkemaden. Musen aflives ved kraften af slaget fra fjederanordningen.
I nogle tilfælde udløses fælden på en måde, så musen ikke bliver dræbt, men alligevel bliver fanget i fælden, f.eks. ved at halen eller et ben kommer i klemme. Når du har med dyr at gøre, har du pligt til at tjekke dine fælder ofte. Det er ulovligt at opbevare dyr i fælder, og en lille mus med et knust ben lider. Den skal aflives hurtigt og humant.
Billige fælder kan være en fordel ved, at du kan få mange af dem inden for dit budget. De har dog den ulempe, at de let kommer til at lemlæste musene uden at slå dem ihjel.
Her har Alt om havens havemand Kenn Römer-Bruhn fanget en halsbåndmus. Fælden er en af de nyere smækfælder, der er noget mere menneskefinger-venlig end de klassiske smækfælder. Lokkemaden: Nutella og peanutbutter - det skulle være uimodståeligt!
Den effektive fælde: Elektriske fælde
Der findes fælder, der afliver musene med strøm. De består som regel af en boks med et indgangshul. Når musen har fundet vej ind i fælden, får den et dødeligt stød. Fordelen ved elektriske fælder er, at musene meget sjældent overlever, og at de er nemme at tømme. De fleste elektriske fælder er børnesikre – sørg for at tjekke etiket eller brugsanvisningen.
5 tips til at slippe af med myrer i hjemmet
Den følsomme fælde: Fangende fælde
For mange mennesker er de dødbringende fælder ikke en mulighed. Der findes en del forskellige fælder, der er lavet til at fange musene levende. Her gælder igen, at det er ulovligt at opbevare dyr i fælder, så det er vigtigt, at du ofte tjekker, om du har fanget noget – mindst én gang i døgnet. Der skal være føde i fælden, så musen ikke sulter og tørster, og fælden må ikke være anbragt, så musen kan fryse ihjel eller dø af varme.
Nogle fælder fanger flere mus på én gang, hvilket lyder smart, men det er ikke helt så humant, som man skulle tro. Musene bliver stressede, når de er mange på meget lidt plads, og de kommer let op at slås indbyrdes.
Andre fælder fanger kun én mus ad gangen. Ulempen er, at der skal flere fælder til, men fordelen er, at musene ikke skader hinanden.
Tip: Fælder skal ikke nødvendigvis rengøres efter, at du har fanget en mus. Lugten af mus, trækker de andre mus til.
Har du fået skægkræ? Her er, hvad du skal gøre
Hvad gør jeg, hvis jeg har fanget en levende mus?
Hvis du beslutter at slippe musene fri i naturen, skal du mindst 1 km væk fra, hvor du har fanget dem, før du gør det.
Vær også forsigtig, når du håndterer musene. Forsøger du at tage dem ud af fælden, kan de let stikke af – de er hurtige og kan springe højt.
Når du slipper musen fri i naturen, skal du ikke være sikker på, at alt er fryd og gammen. Musene er måske ikke indstillet på vejret, eller også er der slet ikke føde nok i området til mange nye udsatte mus. Der er ingen garanti for, at de lever videre og trives, men for mange mennesker er det det bedste alternativ til fælder, der dræber.
Gift er den sidste udvej
Ikke fordi det er synd for musene. Mange vil jo synes, at det er synd uanset. Gift bør være sidste udvej, fordi det både udgør en risiko for miljøet men også fordi, at musene vil lægge sig til at dø i vægge, og hvor de ellers gemmer sig – og så har du et nyt problem, nemlig at hele boligen stinker af ådsel. Og som om det ikke skulle være nok, så er der en række skadedyr, der tiltrækkes af død – f.eks. en lille sort bille, den meget almindelige flæskeklanner, der lever, hvor der er er noget dødt at mæske sig i.
Tips til brug af gift:
- Brug musegift med chloralose.
- Brug gift, der er indkapslet i en beholder.
- Læs etiketten grundigt, og følg brugsanvisningen.
- Smid aldrig døde mus i naturen.
Når du bruger gift, risikerer du, at forgiftede mus finder vej ud i naturen, før de dør. Hvis du bruger gift baseret på stoffet chloralose mindsker du risikoen for, at det går ud over andre dyr. Chloralose er ikke giftigt for større dyr – men det er stadig giftigt for fugle, så du slipper ikke for at sikre dig, at andre dyr ikke kan komme til de døde mus.
Servér giften i en lukket beholder, som kun musen kan få adgang til. Når du køber gift, er der som regel mulighed for at købe en lokkeboks eller en musegiftboks. Det mindsker risikoen for spild, og gør det svært for at børn, kæledyr og naturen at få adgang til giften.
Hold husmåren ude af huset
Antikoagulanter, der får musene til at forbløde, er siden 2011 ikke godkendt til bekæmpelse af mus, og er ulovlige at besidde.
Hvis du er i tvivl om brugen af gift, er der altid grundig brugsanvisning og information om indholdsstoffer på etiket og i brugsanvisning. Har du mistanke om, at et dyr eller menneske er blevet forgiftet af musegiften, skal du straks kontakte læge eller dyrlæge, og sørge for at have etiketten på giften med.
Kilde: Miljøstyrelsen.
Alt du skal vide om skadedyr