Spindelvæv i sollys
Dyr og insekter

Slip af med edderkopper i hjemmet

af Redaktionen. 4.09.2021
Foto: Allan Trolle.
Er du bange for edderkopper eller bare helst fri for, at de finder vej ind i boligen? Her får du en række gode tips til, hvordan du holder dem ude af dit hjem.

Du kan sikkert leve med én enkelt lille edderkop i boligen - men værre er det straks, når en hel flok forelsker sig i et mørkt hjørne af hjemmet, slår sig løs i garagen eller formerer sig i kælderen.

Man siger faktisk, at du aldrig er mere end 2 meter fra en edderkop. Det er sandsynligt, når man tænker over Danmarks størrelse, og det anslåede antal af edderkopper i landet. Der skulle nemlig være mange millioner edderkopper i Danmark, og tilsammen æder de en ufattelig mængde insekter hvert år.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hvis du er bange for edderkopper, så er det ikke rart at have dem i hjemmet. Edderkopper søger ind i varmen, når det bliver koldt udenfor. Du kan holde edderkopper ude ved at sørge for at holde udendørslyset slukket. Edderkopper bliver nemlig tiltrukket af de insekter, der sværmer i lyset. Her får du en række gode tips til at blive fri for edderkopper i huset.

Sådan holder du edderkopper ude af boligen

Edderkopper er egentligt nyttedyr, men mange er knap så glade for dem, når de pludselig dukker op i stuen, køkkenet eller værst af alt: soveværelset før sengetid. Gisp!

Lad edderkoppen leve!

Edderkoppen er med til at tynde ud i bestanden af insekter, der generer og ødelægger. De er en vigtig del af naturens økosystem, men hvad mange ikke tænker over, er, at de også er en del af det økosystem, der findes i og omkring vores boliger – og hvis vi fjerner en edderkop her, så vil der være mange insekter, der ikke bliver spist og i stedet generer os.

Edderkopper fanger ikke bare almindelige insekter, der forvilder sig ind i vores hjem, men de fanger og æder også sygdomsbærende utøj og parasitter. Myg er fx noget, vi er glade for, at edderkoppen hjælper med at bekæmpe.

De edderkopper, der er i dit hjem, er fulgt efter byttedyrene ind. De er der måske kun for en kort bemærkning, men hvis de slår sig ned, er det fordi, der er byttedyr til dem. Derfor kan du være sikker på, at de faktisk har noget at gøre der.

Det er nærmest umuligt at holde hjemmet 100 % edderkoppe-frit, men der er dog nogle ting, du kan gøre for, at så få edderkopper som muligt finder vej gennem åbne døre, vinduer og sprækker i deres søgen efter føde.

5 tips til at forebygge husedderkoppen i hjemmet

1. Sluk udendørslyset

Selvom edderkopper ikke er tiltrukket af lys, så er andre insekter det, og det tiltrækker edderkopperne. Så hold kun udendørslyset tændt, hvis det er nødvendigt.

Rul også gerne ned for gardinerne, når det er mørkt uden for, så insekterne ikke sværmer for tæt på dit hus.

2. Ryk krukker væk fra husmuren

Lad ikke dine krukker stå alt for tæt på husmuren - edderkopperne vil tiltrækkes af varmen og næringen. Krukkerne tiltrækker også byttedyr. Du bør også undgå bunker med dekorationssten for tæt på muren, da det er et oplagt tilflugtssted for insekter nær huset.

3. Et rent hjem tiltrækker færre edderkopper

Jo renere dit hjem er, jo færre insekter vil blive tiltrukket. Lad ikke mad stå ude, og hav ikke aviser og tøj liggende fremme, da de er ideelle, dejligt mørke gemmesteder for edderkopper.

Det er også i disse gemmesteder, at edderkopperne har god mulighed for at formere sig. Sørger du for at støvsuge spindelvæv væk og generelt støve godt af, så har edderkopperne dårlige vilkår i dit hjem.

Husedderkoppen lægger æg i forsommeren og særligt her er det vigtigt at støve grundigt af i og komme omkring alle hjørner og kroge.

4. Hold edderkopperne ude med pebermynte

Pebermynte skulle angiveligt holde edderkopperne på afstand. Fyld en sprayflaske med vand og kom 15-20 pebermyntedråber i. Sprøjt det i sprækker i muren eller ved vinduerne, hvor edderkopperne kan komme ind.

Der findes en række forskellige opskrifter på spray, der kan skræmme edderkopperne. Det kunne f.eks. være:

  • 3 dråber opvaskemiddel
  • 7 dråber pebermynteolie eller Tea Tree Oil
  • 5 dråber eddike
  • Varmt vand fra vandhanen

5. Sørg for, at din bolig har den rette temperatur

Edderkopper trives allerbedst i fugtige klimaer. Et tørt, opvarmet indeklima i boligen vil derfor typisk holde dem fra at slå sig ned i længere perioder.

3 planter, edderkopper hader duften af

  • Citrustræernes frugter har en kraftig duft, som edderkopperne ikke bryder sig om. Du kan enten vælge at spraye dit hjem med vand tilsat citrusolie eller indrette med et eller flere citrustræer.
  • Pebermynte-plantens stærke, sprøde duft siges ligeledes at holde edderkopper på afstand.
  • Lavendel er generelt en god plante, hvis du vil undgå, at insekter kommer for tæt på - både på terrassen og i boligen. Udover at have en skøn duft, pynter den smukt med sine lilla blomster.