Klip urter ned.
Havekalenderen

Havekalender | Uge 15

Af 0 7.04.2021
07.04.2021 - af: Redaktionen. Foto: Anne-Marie Øby, Frank Kirkegaard.
Få tips til gøremål i haven i det tidlige forår — alting spirer og gror, så der er nok at gøre! Se bare denne uges checkliste.

Lyset er stærkere nu, og det kan vi udnytte! Haven er vågnet, stauderne kommer op af jorden og træernes bladknopper grønnes. Her får du havekalenderen for uge 15.

Tilbage til oversigten: Isabellas’ havekalender.

INSPIRATION TIL GØREMÅL I HAVEN | UGE 15

Tjeklisten:

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

 1. Klip urterne ned
 2. Del og fordel forårsløgene
 3. Sæt potteplanterne ud i lyset
 4. Få styr på stauderne
 5. Tjek udstyret i drivhuset

Klip urterne ned

Lavendel, isop og andre buskagtige stauder og krydderurter kan klippes ned til 5-10 cm højde for at fremme dannelsen af nye, friske skud. Er lavendlerne blevet meget store og vedagtige, eller har de ikke været klippet før, skal de dog ikke beskæres hårdere, end at der stadig er små, bløde skud tilbage.

Del og fordel forårsløgene

Afblomstrede klynger af vintergækker, påskeliljer og andre forårsløg graves op, deles og fordeles over et større område, inden de grønne blade visner end. De blomstrer bedre, når løgene ikke ligger for tæt.

Sæt potteplanterne ud i lyset

Når dagstemperaturen kommer over 10-15°, kan du sætte stueplanterne ud i drivhuset eller på en plads i læ på terrassen om dagen. De vil trives med det ekstra lystilskud under åben himmel, så længe du ikke stiller dem i direkte sol, som kan svitse bladene.

Tid til at flytte selvsåede stauder.

Styr på stauderne

Gå havens bede efter i sømmene nu, hvor stauderne så småt er på vej over jorden. Fjern visne plantedele og del stauder, som er blevet for store eller er blevet bare i midten, og plant dem om. Småplanter der har sået sig selv, hvor de ikke passer ind, kan forsigtigt graves op og flyttes til en anden placering.

Husk at… klatreroser sætter flest blomster, hvis du binder grenene så vandret op som muligt og nipper sideskud af lige over det bladpar, de skyder fra.

Godt grej til drivhuset

Drivhussæsonen er så småt i gang, og snart bliver det grønt under glasset. Sørg for, at du har udstyret i orden, inden sommerheden sætter ind.

 • Termometer til at tjekke temperaturen i rummet.
 • Jordtermometer.
 • Hygrometer der kan måle luftfugtigheden.
 • Tønde til opsamling af regnvand.
 • Vandkande med brusehoved eller brusemundstykke til vandslangen.
 • Skammel så du kan hvile dig undervejs.
 • Evt. automatiske vinduesåbnere som lukker op, når rummet bliver for varmt.