Blomsterløg
Blomster & Planter

Dyrk blomsterløg i haven

Af 0 5.10.2020
05.10.2020 - af: Redaktionen. Foto: Philippe Kress
Blomsterløg ser ikke ud af meget, inden de kommer i jorden. Men når de pludselig pibler frem, bliver man overrasket over deres farverige blomstring i både forårs- og sommermånederne. Bliv klogere på blomsterløgene og deres liv i haven.

Blomsterløg i haven

Når du skal dyrke blomsterløg i haven, kan du med fordel kombinere de forårs- og sommerblomstrende løg. Derved sikrer du dig fine blomster i haven hele sæsonen.

De forårsblomstrende løg, blomstrer fra januar til maj måned, og overtages herefter af de sommerblomstrende, som kan blomstre helt indtil frosten kommer snigende.
Blomsterløg er forholdsvis nemme at have med at gøre og kan skabe farve og diversitet i haven det meste af året.

Eksempler på forårsblomstrende løg og knolde:

Eksempler på sommerblomstrende løg og knolde:

Når du har besluttet dig for, hvilke blomsterløg du ønsker at dyrke, skal du være opmærksom på sundheden af løget du køber.
Forsøg at købe så store blomsterløg som muligt, da de har størst chance for at give blomster, det første år du sætter dem. Vær desuden opmærksom på, at blomsterløget er tilpas hårdt og ikke blødt eller svampet. Et svampet blomsterløg indikerer, at det er dårligt eller er angrebet af sygdom.

Tip: Skal du sætte mange løg over en længere periode, kan du med fordel sætte de løg, der blomstrer først.

Sådan dyrker du blomsterløg

Blomsterløgene er nemme at dyrke, da de er forholdsvis hårdføre og ikke kræver den store pasning. Vi har samlet en lille guide til, hvordan du giver dine blomsterløg de bedste forudsætninger:

  • Sæt blomsterløget i en næringsrig og porøs jord, i en dybde, der svarer til løgets størrelse gange tre. Planter du blomsterløget i krukke, skal der være dræn i bunden, så løgene ikke rådner.
  • Plant blomsterløget med spidsen opad og dæk løget til med jord.
  • Forsøg så vidt det er muligt at placere blomsterløgene i halvskygge, så de ikke får direkte sol hele dagen, da det svider på blomsterne.
  • Planlæg diversiteten af blomsterløg i haven, samt hvornår du ønsker blomstringsperioden.
  • Plant fx 10-15 løg af samme art for et flot resultat.
  • Plant dine forårsblomstrende blomsterløg i efteråret inden frosten sætter ind.
  • Plant dine sommerblomstrende blomsterløg om foråret, når frosten er ovre.
  • Sørg for at vande blomsterløgene i tørre perioder, og tilføj evt. kompost eller gødning omkring blomsterløgene, hvis jorden virker næringsfattig.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Tip
Vil du udskifte din blomsterløg, kan du efter afblomstring tage løgene op af jorden, rense dem og give dem videre til en ven eller et familiemedlem, så de kan få nyt liv. På den måde går løgene ikke til spilde eller går til henover vinteren.