Annonce

5 tips til mere ansvarlige havevaner

Annonce for Kia Danmark 2.08.2022
Ansvarlighed handler i bund og grund om at respektere naturen uden at blande sig for meget. Vi guider dig til mere ansvarlige havevaner til glæde for både dig selv og naturen.

Som haveejer er der meget, du kan bidrage med, for at opretholde en natur i balance. I al sin enkelhed drejer det sig om at lade naturen gå sin gang uden at blande sig for meget – og at udnytte naturens egne ressourcer bedst muligt.

Bliver det lige en tand for abstrakt, får du her fem konkrete tips til mere ansvarlige vaner i haven.

1. Anlæg en køkkenhave

En køkkenhave giver dig rig mulighed for at spise sæsonpræget. Ved at dyrke dine frugter og grøntsager i egen køkkenhave bliver du også mere selvforsynende. Samtidig er der noget helt særligt over at få en autentisk “fra jord til bord”-oplevelse. Efter høst kan du med fordel efterså jorden med grøngødningsplanter som for eksempel kløver – de binder jordens næring og forhindrer besværligt ukrudt i at skyde frem.

2. Brug naturens ressourcer

Udover grøngødning kan du også gøre det sværere for ukrudt at få fat ved at plante tæt og ved løbende at luge dine bede. Brug kommunekompost, brændenældevand og dyremøg som gødning, og spul bladlus væk med haveslangen frem for at sprøjte.

3. Færre ture til planteskolen

Ved at så frø fra havens egne planter, mindsker du behovet for at købe nyt. Skal der alligevel nogle nye blomster til, så kan du overveje at køre til planteskolen i en Kia Sportage Plug-in Hybrid, som har masser af plads og et bagagerum med en god læssehøjde, så du nemt kan få planterne bugseret ind og ud.

4. Genbrug, genbrug, genbrug

I bund og grund handler ansvarlige vaner om at udnytte de ressourcer, vi har til rådighed, bedst muligt – og gerne om og om igen. Så saml regnvandet i en tønde, og vand havens planter med det; brug græsafklippet som nærende jorddække i køkkenhaven; forvandl de gamle terrassebrædder til et rustikt højbed; brug de afklippede grene til opbinding frem for købte plantepinde, og saml frø til nye planter.

5. Lav din egen kompost

Der er mange gode grunde til at have en kompostbunke: Du kan nemt komme af med dit have- og køkkenaffald, jordbunden bliver mere næringsrig, og så er det godt for miljøet. Ved at have egen kompost bliver du nemlig mere selvforsynende, da du ikke behøver at købe unødige mængder af jord og gødning. Du skal heller ikke smide dit haveaffald ud, som i stedet bliver til næring til de næste planter – og dermed sikrer du et naturligt kredsløb i haven.

Kia Sportage Plug-in Hybrid

Er du på jagt efter en bil, der kan give dig kvalitet i hverdagen, så er Kia Sportage Plug-in Hybrid et oplagt valg. Her får du en rummelig bil med masser af udstyr som blandt andet trådløs opladning af din mobiltelefon og kølende luft fra sæderne til de varme ben i sommervarmen.

Læs mere om Sportage Plug-in Hybrid på kia.com og se, hvorfor Women ́s World Car of the Year har kåret den til bedste familie-SUV i 2022.

Sportage Plug-in Hybrid: Op til 89,2 km/l ved blandet kørsel. CO2: 25,0 g/km under kørsel. Op til 70 km på ren el. Energiforbrug: 169 Wh/km. Forbrug kan påvirkes af bl.a. kørestil, vejrforhold og udstyr. Opladning: Op til 100% fra 4 timer med op til 3,6 kW (ladehastighed afhænger af flere omstændigheder, bl.a. ladestander, strømforsyning til denne, udendørstemperatur etc.). Batteri: 13,8 kWh. Op til 7 års fabriksgaranti, dog maks. 150.000 km.