Havetips

Planteskoler - undgå fejlkøb til haven

af Anita Banner 18.04.2013
Mangler du nye blomster og planter, er det oftest en bedre investering at gå på planteskolen frem for at købe de billigste i supermarkedet.

Når havesæsonen skydes i gang, betyder det for mange danskere,

Havesæsonen er skudt i gang, og for mange danskere betyder det, at der skal investeres i nye planter til haven bede eller krukker. Men hvordan sikrer man sig de bedste og sundeste planter?

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Havekonsulent på magasinet ISABELLAS Susie Helsing Nielsen har et bud:

Planteskoler eller supermarkeder

- Når du køber planter på en rigtig planteskole eller i et plantecenter, kan du som hovedregel være sikker på at få gode sunde og livskraftige planter med hjem. Samtidig er der mulighed for at få råd og vejledning af professionelle fagfolk med i købet. Nogle vil mene, at planter fra supermarkeder er lige så gode og meget billigere end dem fra planteskolerne, og det kan de af og til have ret i. Ofte er problemet dog, at man simpelthen ikke ved, hvad man får med hjem, forklarer Susie Helsing Nielsen og fortsætter:

- Supermarkedsplanter kan have lidt overlast i form af udtørring, dårlige opbevaringsforhold, manglende lys og forkerte temperaturer, hvilket kan føre til, at planterne fx får gule blade eller taber alle blomsterknopperne hjemme i haven. En anden risiko er, at du ikke kan være sikker på at få det, du tror, du køber. Der kan nemt være rod i både sorter og arter. Det er rigtig ærgerligt at have brugt både penge på planter, kræfter på at plante og tid på at vente for så at opdage, at planterne slet ikke dur, siger Susie Helsing Nielsen.

Find en god planteskole i nærheden af dig - se ISABELLLAS oversigt over favoritter.

Det skal du holde øje med

Når du køber planter på planteskoler, er der forskellige ting, du skal se og gå efter. Er du nybegynder i haven har Susie Helsing Nielsen nogle gode tips.

Frugttræer

Frugttræer bliver flottest, hvis de har fem hovedgrene, der danner en pæn krone. Grenene må ikke være for lodrette - jo mere vandrette, jo flere frugter giver de, og jo mindre er risikoen for, at grenene knækker af, når de engang begynder at bære meget frugt.

Se efter, at det er nye unge træer. Barken skal være ren, ubeskadiget og uden mos og alger. Rødderne må ikke være et tæt sammenfiltret "nøgle garn" nede i potten.

Tjek også, at podestedet er vokset ordentligt sammen. For alle træer gælder det, at du skal tjekke for skader i barken, og at rodnettet ikke fylder potten fuldstændig ud, og ellers skal du bruge din sunde fornuft i forhold til kronens udseende. Kronen skal have det rette grenskelet fra start.

Buske

Buske skal ligesom træer heller ikke have stået for længe i potten på de planteskoler, du besøger. Her skal du desuden gå efter de træer, der har flest grene nedefra, så de kan vokse sig kraftige, frem for at vælge dem med mest højde.

Stauder, roser og klatreplanter

- Disse planter skal have flest mulige skud. Fald ikke for blomsternes højde, eller om planten har mange blomster, det skal nok komme senere. Det er skuddene på planten, der er vigtigst, slutter Susie Helsing Nielsen.