Lav en tunnel af net i køkkenhaven.
Køkkenhave

Lav en væksttunnel til køkkenhaven

af Kenn Römer-Bruhn og Max Martinussen 17.05.2021
Foto: Kenn Römer-Bruhn.
En væksttunnel eller en nettunnel kan hjælpe dig i kampen mod skadedyrene, og hvis du vælger fiberdug, kan det være med til at skabe et bedre mikroklima for sarte planter først på sæsonen. Der er mange fordele. Se her, hvordan du laver en nettunnel selv.

Går der én gang snegle og larver i blomkål, broccoli og køkkenhavens andre gode sager, så kan det være let at give helt op — en anden mulighed er at tage kampen op, og gardere sig. Med en væksttunnel. Det kan gøres både med færdige købemodeller og naturligvis også rendyrkede DIY-modeller. Her får du en guide til at bygge en selv, så du igen at dyrke dejlige sprøjtefri kål i alle afskygninger.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Lav din egen nettunnel

Har du lidt fingersnilde, kan du lave din egen nettunnel. Et par lister skrues sammen og udgør en ramme. Herpå monteres nogle kabelbøjler, som en række elektrikerrør sættes fast i. Til sidst lægges et net over.

Bemærk, at du er nødt til at skubbe jord op over yderkanten af rammen og nettet for at undgå, at snegle kravler ind under.

Sådan gør du:

Lav din egen nettunnel
  1. Køb eller skær nogle lister ud, så du kan skrue en rektangulær bundramme sammen. Den skal passe i størrelsen til dit bed.
  2. Montér en kabelbøjle, der passer i størrelse til et elektrikerrør, på siden af rammen.
  3. Bøj forsigtigt elektrikerrøret ned på den modsatte side, og montér med endnu en kabelbøjle. Fordel kabelbøjler og elektrikerrør ensartet langs bundrammen. En afstand mellem elektrikerrørene på ca. 50 cm er passende.
Træk net over væksttunnellen.

4. Træk et net hen over stativet. Nettet på billederne her er brugt og fra et stillads – og dermed helt gratis. Net kan også købes på planteskoler. Den færdige nettunnel vil holde skadedyr væk.

TIP: Kål bliver store og vokser hurtigt, når de først har fået fat. Derfor skal der være god plads, hvor de dyrkes. Det er ret lækkert, når det lykkes, og kål er en ekstremt sund og langtidsholdbar afgrøde.

Hvilket net til køkkenhaven?

Bionet

Du kan bruge bionet til at holde insekterne ude af dine bede. Det kaldes også ofte for kålnet, da det er godt til netop kål. Bionet er fintmasket og holder ikke på mikroklimaet på samme måde som fiberdug gør. Det kan være en fordel eller en ulempe alt efter dine præferencer. Bionet er tungere end fiberdug.

Fiberdug

Mange har efterhånden set fordelene ved fiberdug. Det bruges som regel til at skærme sarte planter for frost. I køkkenhaven kan fiberdug desuden bruges til at holde skadedyrene ude — det gode ved fiberdug er, at det holder på varmen, så der opstår et godt mikroklima omkring planterne.

Skal det være helt insektsikkert, skal du skifte fiberdugen hver sæson, da der ofte opstår småskader på nettet, som kan være en indgang til kryb.