Terrasse og altan

5 tips til en bæredygtig træterrasse

af Redaktionen. 9.06.2020
Foto: PR.
Skal du have en ny træterrasse, så vælg træ med omhu. Få vores bæredygtige guide her, og læs hvilke træsorter, der er egnet til terrasser.

Træ er indbegrebet af varme og sjæl, og med en træterrasse indbyder de lune, danske sommeraftenener til afslapning og mange timers hygge og udeliv på terrassen. Men det er værd at vælge træ med omhu, hvis du planlægger en terrasse i haven.

5 tips til en bæredygtig træterrasse

1: Vælg hårdttræ eller modificeret træ til dit næste terrasseprojekt:

Du kan vælge mellem mange forskellige materialer til dit næste terrasseprojekt. Selvom flere af disse er billige og kræver en lav grad af vedligeholdelse, så er og bliver træ det mest miljøbevidste valg på både kort og lang sigt. Hvis du går efter det, som hedder hårdttræ eller modificeret træ, så handler du både klimabevidst og sikrer din terrasses kvalitet og holdbarhed gennem mange år. Gå gerne efter de populære hårdttræssorter som f.eks. Ipé, Cumaru og Jatoba og de modificerede træsorter som f.eks. Thermo Fyr og Thermo Ask, der modsat trykimprægneret træ ikke er tilsat en giftig kobberholdig væske. Sorterne Ipé, Cumaru og Jatoba har en naturlig lang holdbarhed, mens Thermo Fyr og Thermo Ask er gjort modstandsdygtige over for vind og vejr takket være en klimavenlig varmeprocesbehandling. Den naturlige varmeproces gør, at disse sorter har en levetid, der er dobbelt så lang som eksempelvis trykimprægneret træ.

2: Gå efter terrassebrædder med en bæredygtig certificering:

Når du investerer i en træterrasse, er det samtidig en investering i miljøet og din egen gode samvittighed. Ved at vælge en certificeret, bæredygtig terrasse er du således med til at sikre bedre levevilkår for den natur, de dyr og de mennesker, der lever i og af skovene.

Derfor bør du gå efter terrassebrædder, der har en bæredygtighedscertificering som FSC eller PEFC:

Det er din garanti for, at træet har en bæredygtig, sporbar oprindelse, og at der ikke fældes mere skov end hvad skovområderne kan nå at reproducere. Se efter FSC- eller PEFC-mærkningerne på dine næste terrassebrædder eller spørg i dit lokale byggemarked.

3: Tænk i kreative læggemønstre, når du designer din træterrasse:

Det har i mange år været helt almindeligt at lægge terrasse med lange brædder fra start til slut, men i de seneste år er der opstået en tendens til at tænke i unikke og personlige læggemønstre.

Her er der ofte også penge at spare, ligesom det gavner miljøet, fordi de kortere brædder ofte er mindre attraktive og dermed også billigere end de lange brædder. Med et personligt og anderledes mønster får du altså både en unik terrasse, der samtidigt tager højde for miljøet og din pengepung.

4: Tænk i flere projekter, og skån miljøet:

Når du alligevel investerer og indkøber træ til din nye terrasse, hvorfor så ikke lade kreativiteten få frit spil? Du kan gøre din terrasse endnu mere personlig og hyggelig ved at udvide den med ekstra anvendelsesmuligheder, der samtidig skåner klimaet for affald.

TIP: Har du eksempelvis terrassebrædder i overskud, kan du med fordel anvende dem til søde blomsterkasser, indbyggede højbede, plateauer, hegn eller lignende. Ofte kan du bruge de helt korte længder af brædder til disse ekstraprojekter, der potentielt kan spare dig mange penge ved tænke anderledes allerede i planlægningen af dit næste terrasseprojekt.

5: Forlæng din træterrasses levetid med den rigtige konstruktion og behandling:

Da træ er et levende materiale, arbejder og ændrer træets overflade, farve, glød og struktur sig over tid og under påvirkning af vejr og vind. For at bevare træets naturlige glød og forlænge dens holdbarhed, er det vigtigt, at du tænker på hele terrassens livscyklus, når du planlægger dit terrasseprojekt. Vælg naturlige træsorter til konstruktionen, hold træet frit fra jorden og husk at behandle din nye træterrasse med den rigtige olie med det rette farvepigment. En helt ny træterrasse bør behandles med olie, allerede inden den tages i brug. Efterfølgende anbefales det, at du olierer din træterrasse minimum én gang om året.

(Kilde: Dan Andersen fra den bæredygtige trægrossist Keflico.)