Risalamande med klementinsauce og brændte mandler

risalamande

Endelig er de saftige klementiner landet i butikkerne! Vi guffer dem gladeligt i os, friske som de er, men de gør sig også vældig godt som et frisk pust ovenpå risalamanden. Få opskriften her!

Mandag, 9. november 2015 - 11:17 - af Timm Vladimir / Foto: Columbus Leth

Juleaften foretrækker du måske kirsebærsauce, men hvis du laver risalamande flere gange i løbet af julen, er klementinsaucen en frisk variation, som ikke efterlader maven tung og besværet! 

Har du styr på andet end risalamande til julemiddagen? Vi guider dig til at komme sikkert i mål!

Risalamande med klementinsauce og brændte mandler

Tid: 30 minutter + afkøling. Kogetid : 1 time. Antal personer: 6

Det skal du bruge:

  • 1 l sødmælk
  • 2 dl grødris
  • 1 vaniljestang
  • 80 g sukker
  • 100 g smuttede mandler
  • 4 dl piskefløde

Klementinsauce:

  • 1 vaniljestang
  • 1 dl sukker
  • 4 dl friskpresset klementinsaft
  • 1 dl friskpresset appelsinsaft
  • 3-4 spsk. majsstivelse
  • 2-3 spsk. Grand Marnier
  • evt. lidt citronsaft
  • 6 klementiner

Servér risalamanden med en sprød juletopping!

Sådan laver du risalamande med klementinsauce:

  1. Bring langsomt mælk og ris i kog under omrøring.
  2. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og bland dem med lidt af sukkeret. Kom sukker, vaniljekorn og vaniljestang i gryden, og lad risene koge meget svagt under låg i ca. 1 time – pas på, at de ikke koger helt ud. Afkøl grøden, og lad den blive helt kold i køleskabet. 
  3. Hak mandlerne, og rist dem let på en varm pande uden fedtstof, så de netop tager lidt farve.
  4. Pisk fløden til luftigt flødeskum, og vend flødeskummet i den kolde risengrød sammen med mandlerne. Lad risalamanden hvile i mindst et par timer på køl inden servering.
  5. Klementinsauce: Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og bland dem med lidt af sukkeret i en gryde. Tilsæt resten af sukkeret sammen med klementinsaft og appelsinsaft. Kog blandingen i ca. 10 minutter.
  6. Rør majsstivelse ud i lidt koldt vand, og rør det i den varme klementinsaft, lidt ad gangen, til den får en sirupsagtig konsistens. Sigt saftsaucen, og smag den til med Grand Marnier og evt. citronsaft.
  7. Del 6 klementiner i både, og vend dem i saucen. Afkøl helt, og servér til risalamanden.

 

Læs mere om:

Læs også:

Få vores opskrift på de bedste brændte mandler, der er en smagslækker juleklassiker!