Brød & Boller

Lynbrød med mandler og rosiner

Lækkert, saftigt brød med sødme
af Ole Lindqvist, Kim Gravenhorst og Susanne Palmqvist 28.01.2013 Foto: Jacob Ljørring

Dette lækre brød med mandler og rosiner kan du lave på ingen tid.

Til 1 brød skal du bruge:

• 2 dl vand
• ½ dl blå birkes
• 1½ dl mælk
• 25 g gær
• 1 dl mager yoghurt eller
fromage frais 0,5 %
• 1½ tsk salt
• 1 spsk honning
• 1 tsk vaniljepulver
• 2 dl økologisk kamutfuldkornsmel (eller speltmel)
• 1 dl havregryn
• 50 g hele smuttede mandler
• 75-100 g korender (eller små rosiner)
• 3 dl hvedemel

Sådan gør du:
Bland vand og birkes, og lad det stå i 15 minutter. Lun mælken, og rør den i sammen med yoghurten. Rør gæren i, når blandingen er håndvarm. Rør alle de øvrige ingredienser i, til dejen er som en tyk grød. Kom dejen i en smurt sandkageform, der rummer 1½ l, og stil den i kold ovn på nederste rille. Tænd ovnen på 185°. Bag brødet i ca. 1 time (bank på det, det skal lyde hult). Vend det ud på en rist, og lad det køle helt ned.

Tip!
Skær evt. brødet i ret tynde skiver, og læg dem på ovnristen. Tør skiverne i ca. ½ time ved 140°. Hold øje med dem − de skal ikke blive brune, bare tørre. Kan opbevares i kagedåse, når de er helt kolde. Du kan erstatte halvdelen af korenderne/rosinerne med tørrede tranebær.

Download opskriften på lynbrød her>>