Tips & tricks

7 tips til mindre affald i hverdagen

af Ida Pedersen 30.12.2021
Foto: Anita Lindberg & Jes Buusman.
Hånden på hjertet: Det kan være svært at træffe det grønne valg i alle hverdagslivets situationer. Et godt sted at starte er dog vores affaldsvaner, som kan være et af de helt store minusser på miljøkontoen. Vi giver her 7 bud på mindre affald!

Hvordan gør vi for alvor en forskel for kloden? Det kan sommetider virke som et lidt uoverkommeligt projekt, når vi både skal spise økologisk, mindske CO2-udslippet og spare på ressourcerne. Men på affaldsfronten kan du sætte ind uden at skulle lægge hele din livsstil om fra den ene dag til den anden - det kræver ikke det store, men hjælper rigtig meget.

7 tips til mindre affald i hverdagen

  1. Gendyrk grøntsagsresterne: Gendyrk grøntsager ved at lave køkkenhave direkte på dit køkkenbord. Placér madrester som gulerodstoppe, rester af et salathoved eller en pastinak i glas eller krukker. Grøntsager som gulerødder, forårsløg og salattoppe skal placeres med roden ned og det grønne opad. Selv ananas kan du dyrke selv ved blot at bruge ananasens top! Læs mere om såkaldt 'zombie gardening' her.
  2. Ud med køkkenrullen: På verdensplan skaber køkkenrulle og papirservietter omkring 250 ton affald om året. Brug i stedet håndklæder og viskestykker, som kan vaskes og dermed genbruges. Se her, hvordan du hækler et køkkenhåndklæde.
  3. Afmeld reklamerne: Mange modtager stadig tilbudsaviser hver uge i postkassen, og rigtig mange får dem (desværre) ikke læst. Spar derfor på papiret, og afmeld dig reklamerne her! Du kan naturligvis stadig jagte de gode tilbud ved blot at læse tilbudsaviserne online.
  4. Madaffald i kompostspanden - også i lejlighed: Det bliver ikke meget grønnere end at smide madresterne i en kompostspand. Selvom du ikke mulighed for at kompostere selv, kan du alligevel godt vinde fordel af en såkaldt Bykompostspand. Den kan nemlig tømmes direkte i et affaldssorteringssystem til bioaffald, hvor du bor.
  5. Sig nej til Netto-posen: Når du handler ind, kan du gøre det til en god vane altid at have dit eget stofnet med. Stofnettet kan genbruges, hvorimod plastikposen blot vil ende som skrald.
  6. Sortér papir og pap: Vi kommer ikke udenom papir og pap som emballage på meget af det, vi køber. Så husk, at papir kan genbruges syv til ti gange, hvis bare du smider det i papcontaineren frem for i skraldespanden.
  7. Brug bivoks som husholdningsfilm: I stedet for at bruge stanniol og film i køkkenet kan du lave din egen alternative husholdningsfilm med bivoks. Dyp et stykke økologisk bomuld i varm bivoks, og hæng det til tørre. Denne grønne husholdningsfilm kan genbruges, da bomulden bare skal skylles med koldt vand for at få det rent igen. Bivoks er desuden antibakterielt. Lignende kan også købes fra Bee's Wrap.

Vidste du, at ét ton genanvendt toiletpapir skåner miljøet for hele 2,2 ton CO2-udledning i forhold til papir, som er fremstillet af træ?