Kød og fjerkræ

Julefrokost med moderne pølsebord

Marie Melchior har været på besøg hos Fanøslagteren, som er specialist i hjemmelavede pølser. Der fandt hun inspirationen til dette alternative bud på en julefrokost.
af Marie Melchior / Foto: Betina Hastoft / Regi: Lexington og Royal Copenhagen 19.11.2008

Julefrokosten består i et varieret pølsebord med lækkert tilbehør: selleri-æblesalat, rødbedesalsa, løgconfit og Fanøslagterens rygeostcreme. Glem ikke masser af rå løg, cornichoner og stærk sennep. Godt rugbrød, øl og snaps hører sig også til. Vi foreslår øl fra Fanø Bryghus, Fanø Hvede og Fanø Lyng. Slut hele herligheden af med en kop kaffe og et stykke Fanøkringle efter gammel opskrift. Velbekomme.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Selleri-æblesalat

150 g pigeonæbler
150 g selleri
70 g saltede kapers
1 spsk reven peberrod
3 spsk æbleeddike
1 spsk flydende honning
6 spsk olivenolie

Riv pigeonæbler med skræl fint på et godt rivejern eller mandolin. Fjern skrællen fra sellerien og riv den på samme måde. Skyl kapersene grundigt og tilsæt dem i æble-selleri¬blandingen. Rør reven peberrod, æbleeddike, honning og olivenolie sammen. Hæld dressingen ud over æble-selleriblandingen.

Løgconfit

3 rødløg
1 spsk olivenolie
1 dl balsamisk blommeeddike (Meyers)
1 dl flydende honning
2 spsk grov sennep

Pil løgene og skær dem i ringe. Svits dem i olie i en gryde, til de bliver bløde, men ikke har taget farve.
Tilsæt balsamisk blommeeddike, honning og sennep og lad det koge ved jævn varme, indtil konsistensen er tyk. Hæld på sylteglas.
Løgconfiten kan holde sig i nogle uger på køl.

Rødbedesalsa

100 g bagt rødbede*
100 g pære
1 tsk reven ingefær
4 spsk æblejuice
1 tsk tørret timian
2 tsk rosenpeber
6 spsk rapskimolie
havsalt og peber

* Vask rødbeden og bag den i ovnen i ca. et par timer. Først på 220° i 30 min., herefter på 180° i resten af tiden. Prik med en gaffel for at teste om den er mør. Når rødbeden er afkølet, pilles skrællen af.

Skær rødbeden og pæren med skræl i fine terninger. Tilsæt reven ingefær, æblejuice, timian, rosenpeber og rapskimolie. Rør det hele rundt og smag til med salt og peber. Lad salsaen trække i 30 min. før servering.

Fanøslagterens rygeostcreme

1 dl rygeost
½ dl flødeost naturel
1 dl mayonnaise
1 fed hvidløg
salt og peber

Rør rygeost, flødeost og mayon-naise sammen i en skål. Hak hvidløget fint og rør det i cremen sammen med salt og peber. Brug en stavblender eller håndmikser til at få cremen helt glat.

Fanøkringle

250 g smør
5 dl mælk
50 g gær
2 spsk sukker
¼ tsk salt
750 g hvedemel
Fyld:
250 g smør
250 g sukker
3 spsk kanel
Pensling og drys:
1 æg til pensling
1 vaniljestang
1 dl sukker

Smelt smørret ved svag varme i en gryde. Opvarm mælken i det smeltede smør til det er fingervarmt. Opløs gæren i blandingen. Tilsæt sukker, salt og mel. Ælt dejen til den er glat og smidig. Lad dejen hæve et lunt sted i 45 min. Ælt igen dejen igennem og rul den ud til en firkant der er ca. 1 cm tyk.
Fyld: Skær smørret i tynde skiver med en ostehøvl og fordel skiverne ud over dejen. Drys herefter med sukker og kanel. Fold kanterne ind hele vejen rundt for at holde på fyldet. Luk dejsiderne sammen over midten på den lange led (ligesom man lukker en bog).
Lad kringlen efterhæve i 30 min.
Pensl kringlen med æg. Bland sukker med kornene fra en vaniljestang og drys det over kringlen.
Bag kringlen ved 190° i ca. 35 min. til kringlen er sprød og gylden. Lad kringlen afkøle på en bagerist.

Læs også artiklen om Fanøslagteren, som har givet inspiration til denne julefrokost.