Menu: Hel lakseside med tilbehør

Det skal du bruge: 
HEL LAKSESIDE
1 hel lakseside
1 usprøjtet citron
2 stilke dild
100 g smør
Havsalt og peber
1 bakke ærteskud
GRØN SAUCE TIL LAKS
200 g babyspinat
200 g smør
Væde fra laksen
2 dl fiskebouillon
Peber

Sådan en helside af laks er noget, der kan vække begejstring til både hverdag og fest. Det er en ret der sagtens kan fungere som det bærende element i forårsmenuen - og bedre endnu: det kræver ikke alverden at lave. Her får du opskriften!

Sådan laver du en hel lakseside: 

  1. Tænd ovnen på 90°. 
  2. Læg laksen på bagepapir i en bradepande. 
  3. Skær citronen i skiver, og fordel dem over laksen sammen med dildkviste. 
  4. Skær smørret i terninger, og fordel dem på laksen. 
  5. Krydr med havsalt og peber, og bag laksen i 40 minutter. 
  6. Gem væden fra laksen til grøn sauce. Servér den hel eller skåret i stykker pyntet med ærteskud. 

Prøv denne til dessert: Koldskåls-panna cotta med nøddecrumble

Sådan laver du grøn sauce: 

  1. Nip og skyl spinaten, og dup den tør for væde. 
  2. Smelt smørret – det må ikke tage farve. 
  3. Blend spinat, væde fra laksen, bouillon og smeltet smør, og krydr med peber. Servér til laksen.

HER kan du se, hvordan du laver salaterne:

1 fennikel1 bundt radiser2 røde grapefrugterCa. 3 citrusfrugter, fx klementiner, blodappelsin eller grapeSådan laver du fennikelsalat:Skyl fenniklen, og skær den i helt tynde skiver på langs – brug fx et mandolinjern.Kom skiverne i koldt vand, og stil dem i køleskabet i mindst 5 minutter, så de krøller lidt. Gør det samme med radiserne.Skær skrællen helt af citrusfrugterne, skær dem i 1 cm tykke runde skiver, og fordel dem på et fad med fennikel- og radiseskiverne.Det skal du bruge til dressing: ¾ dl olivenolie¼ dl æbleeddike1 spsk. honningHavsalt og peberKørvel til pyntSådan laver du dressing:Rør ingredienserne til dressingen sammen, vend den over salaten, og pynt med kørvel. 
  • 1 fennikel
  • 1 bundt radiser
  • 2 røde grapefrugter
  • Ca. 3 citrusfrugter, fx klementiner, blodappelsin eller grape

Sådan laver du fennikelsalat:

  1. Skyl fenniklen, og skær den i helt tynde skiver på langs – brug fx et mandolinjern.
  2. Kom skiverne i koldt vand, og stil dem i køleskabet i mindst 5 minutter, så de krøller lidt. Gør det samme med radiserne.
  3. Skær skrællen helt af citrusfrugterne, skær dem i 1 cm tykke runde skiver, og fordel dem på et fad med fennikel- og radiseskiverne.

Det skal du bruge til dressing: 

  • ¾ dl olivenolie

  • ¼ dl æbleeddike

  • 1 spsk. honning

  • Havsalt og peber

  • Kørvel til pynt

Sådan laver du dressing:

Rør ingredienserne til dressingen sammen, vend den over salaten, og pynt med kørvel.

 

800 g nye kartofler1 bundt purløg¾ dl olivenolie1 spsk. dijonsennepHavsalt og friskkværnet peber3 rødløg1 dl eddike100 g sukker1 tsk. saltSådan laver du kartoffelsalat: Pil løgene, og skær dem i ringe.Kog en lage af eddike, sukker og salt. Når sukkeret er opløst, tilsætter du løgene og lader dem koge i 1 minut. Tag gryden af blusset, og afkøl løgene helt i lagen. Det skal du bruge til kartoffelsalat:Kog og pil kartoflerne – de skal være lige akkurat møre – og pres dem let med en gaffel.Hak purløgene fint, og vend dem med kartoflerne – gem lidt til drys.Rør olie med sennep, og krydr med havsalt og peber. Vend sennepsdressingen i kartoflerne.Kom kartoflerne i en skål eller på et fad, og hæld de syltede løg og lidt af lagen over.Drys med purløg, og servér.  
  • 800 g nye kartofler
  • 1 bundt purløg
  • ¾ dl olivenolie
  • 1 spsk. dijonsennep
  • Havsalt og friskkværnet peber
  • 3 rødløg
  • 1 dl eddike
  • 100 g sukker
  • 1 tsk. salt

Sådan laver du kartoffelsalat: 

  1. Pil løgene, og skær dem i ringe.
  2. Kog en lage af eddike, sukker og salt. Når sukkeret er opløst, tilsætter du løgene og lader dem koge i 1 minut.
  3. Tag gryden af blusset, og afkøl løgene helt i lagen.
     

Det skal du bruge til kartoffelsalat:

  1. Kog og pil kartoflerne – de skal være lige akkurat møre – og pres dem let med en gaffel.
  2. Hak purløgene fint, og vend dem med kartoflerne – gem lidt til drys.
  3. Rør olie med sennep, og krydr med havsalt og peber. Vend sennepsdressingen i kartoflerne.
  4. Kom kartoflerne i en skål eller på et fad, og hæld de syltede løg og lidt af lagen over.
  5. Drys med purløg, og servér.