Aftensmad

Menu: Hel lakseside med tilbehør

Så er foråret løs i laksegade! Kartofler, fennikel og citrusfrugter er klar til at blive tryllet til lækre salater, du kan servere med en hel lakseside.
af Camilla Zarah Lawes 28.02.2020 Foto: Wichmann+bendtsen.

HEL LAKSESIDE

  • 1 hel lakseside
  • 1 usprøjtet citron
  • 2 stilke dild
  • 100 g smør
  • Havsalt og peber
  • 1 bakke ærteskud

GRØN SAUCE TIL LAKS

  • 200 g babyspinat
  • 200 g smør
  • Væde fra laksen
  • 2 dl fiskebouillon
  • Peber

Sådan en helside af laks er noget, der kan vække begejstring til både hverdag og fest. Det er en ret der sagtens kan fungere som det bærende element i forårsmenuen - og bedre endnu: det kræver ikke alverden at lave. Her får du opskriften!

Sådan laver du en hel lakseside:

  1. Tænd ovnen på 90°.
  2. Læg laksen på bagepapir i en bradepande.
  3. Skær citronen i skiver, og fordel dem over laksen sammen med dildkviste.
  4. Skær smørret i terninger, og fordel dem på laksen.
  5. Krydr med havsalt og peber, og bag laksen i 40 minutter.
  6. Gem væden fra laksen til grøn sauce. Servér den hel eller skåret i stykker pyntet med ærteskud.

Prøv denne til dessert: Koldskåls-panna cotta med nøddecrumble

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Sådan laver du grøn sauce:

  1. Nip og skyl spinaten, og dup den tør for væde.
  2. Smelt smørret – det må ikke tage farve.
  3. Blend spinat, væde fra laksen, bouillon og smeltet smør, og krydr med peber. Servér til laksen.

HER kan du se, hvordan du laver salaterne:

1 fennikel1 bundt radiser2 røde grapefrugterCa. 3 citrusfrugter, fx klementiner, blodappelsin eller grapeSådan laver du fennikelsalat:Skyl fenniklen, og skær den i helt tynde skiver på langs – brug fx et mandolinjern.Kom skiverne i koldt vand, og stil dem i køleskabet i mindst 5 minutter, så de krøller lidt. Gør det samme med radiserne.Skær skrællen helt af citrusfrugterne, skær dem i 1 cm tykke runde skiver, og fordel dem på et fad med fennikel- og radiseskiverne.Det skal du bruge til dressing: ¾ dl olivenolie¼ dl æbleeddike1 spsk. honningHavsalt og peberKørvel til pyntSådan laver du dressing:Rør ingredienserne til dressingen sammen, vend den over salaten, og pynt med kørvel.
1 fennikel1 bundt radiser2 røde grapefrugterCa. 3 citrusfrugter, fx klementiner, blodappelsin eller grapeSådan laver du fennikelsalat:Skyl fenniklen, og skær den i helt tynde skiver på langs – brug fx et mandolinjern.Kom skiverne i koldt vand, og stil dem i køleskabet i mindst 5 minutter, så de krøller lidt. Gør det samme med radiserne.Skær skrællen helt af citrusfrugterne, skær dem i 1 cm tykke runde skiver, og fordel dem på et fad med fennikel- og radiseskiverne.Det skal du bruge til dressing: ¾ dl olivenolie¼ dl æbleeddike1 spsk. honningHavsalt og peberKørvel til pyntSådan laver du dressing:Rør ingredienserne til dressingen sammen, vend den over salaten, og pynt med kørvel.