Aftensmad

Svensk pølseret - den bedste opskrift!

Alle kan lave svensk pølseret, men vi har finpudset denne opskrift, så du ender med verdens bedste portion svensk pølseret.
Af Camilla Zarah Lawes 2.02.2023 Foto: Wic hmann+Bendtsen photography /Regi: Bolig & Brocante
Den bedste opskrift på svensk pølseret

Man kommer ikke uden om svensk pølseret, når det gælder gode hurtigretter med masser af smag. Hovedingredienserne i enhver portion svensk pølseret er naturligvis kartofler, pølser og tomatpuré, men det er faktisk alle de andre ingredienser, der gør hele forskellen.

Mange laver deres svenske pølseret uden smør og piskefløde, og det giver selvfølgelig mening, hvis man gerne vil lave en fedtfattig version, men det er ikke sådan, retten skal laves. For at få den gode cremede smag og den fyldige gryderet, som svensk pølseret nu engang er, så skal man vove sig ud af fløde-vejen. Sådan er den gode danske udgave, men svenskerene har deres egen.

Ingredienser

 • 700 g kartofler
 • 1 løg
 • 6 stk. store frankfurterpølser
 • 1 spsk. olie
 • 20 g smør
 • 1 spsk. paprika
 • 3 spsk. tomatpuré
 • 2½ dl piskefløde
 • Salt
 • Friskkværnet peber
 • 1 bundt purløg
 • Tilbehør: 1 godt brød

Sådan laver du svensk pølseret

 1. Skræl kartoflerne, og skær dem i terninger på 1½ x 1½ cm. Kog dem i rigeligt vand, til de er møre, og hæld vandet fra gennem en sigte.
 2. Pil løget, og skær det i tynde både.
 3. Skær pølserne i ½ cm tykke skiver.
 4. Varm olie og smør på en stor pande, og tilsæt paprika og løg. Steg i 1 minut.
 5. Tilsæt pølseskiver, skru ned for varmen, og lad retten simre i 20 minutter.
 6. Tilsæt kartoffelskiver, tomatpuré og fløde, og rør godt rundt. Krydr med salt og peber, og smag til med paprika.
 7. Hak purløgen, og drys den over retten.
 8. Servér retten med et godt brød til.

Tip: Den færdige portion svensk pølseret skulle meget gerne ligne den på billedet herunder. Du kan selvfølgelig selv tilføre mere væde eller reducere simretiden, hvis du ønsker en mere flydende svensk pølseret.

Svensk pølseret

Hvad hedder svensk pølseret i Sverige?

Alle svenskere vil kigge undrende på dig, hvis du bestiller en omgang svensk pølseret i Sverige. Det er der nemlig ikke noget, der hedder. Det tætteste du kommer på den ret, som vi selvfølgeligt omtaler som svensk pølseret er korv stroganoff, som er en hverdagsret med pølser i Sverige, men den laves typisk uden kartofler og med ris eller endda i en moderne version med bulgur. For at få en ægte dampende portion svensk gryderet med kartofler og "korv" er du altså nødt til at glemme alt om Sverige. Prøv i stedet vores gennemgode opskrift på den rigtige svenske pølseret!

Hvorfor hedder det så overhovedet svensk pølseret?

Hvis du nogensinde har spurgt dig selv, hvordan svensk pølseret har fået sit navn, så skal du søge længe efter et klart svar. Der er nogle rygter om, at retten er navngivet af nogle studerende på lejerskole. På lejerturen til Sverige blandede de eftersigende de sølle rester af deres maddepot og opkaldte retten efter hovedingrediensen og landet - altså svensk pølseret. Desværre er det umuligt at vide, om det er hele sandheden. Oprindelsen er og bliver lidt af et mysterie - ikke mindst for svenskere, der ikke kender retten.