Bag dit eget morgenbrød

LYSE RUNDSTYKKER MED DRYS

Ca. 12 STYK: 3 dl mælk • 25 g gær • 2 tsk salt • ½ tsk sukker • 50 g koldt smør • Ca. 450 g hvedemel • DRYS: Havregryn, solsikkerkerner og hørfrø

Lun mælken. Rør gæren ud i mælken med salt og sukker. Smuldr smørret i melet. Rør gærblandingen i melet, og ælt dejen, til den bliver glat. Lad dejen hæve tildækket i 45 min. et lunt sted. Slå dejen ned, og form ca. 12 rundstykker.

Lad rundstykkerne efterhæve 15 min., og pensl med sammenpisket æg. Drys med havregryn, solsikkekerner og hørfrø. Bag rundstykkerne ved 225° i 15 min. Lad dem køle af på en rist.


 

GROVBOLLER A LA BRYDEBRØD

Lav dejen om aftenen, og bag bollerne om morgenen.

12-14 STYK: 25 g gær • 4 dl vand, lunkent • 2 tsk salt • 2 dl grovvalsede havregryn • 1 dl græskarkerner • 150 g fuldkornshvedemel • Ca. 350 g hvedemel

Rør gæren ud i lunkent vand med salt. Rør havregryn, græskarkerner og fuldkornshvedemel i. Tilsæt hvedemelet lidt ad gangen, og ælt dejen. Del dejen i 12-14 stykker, og form dem som boller.

Smør to springforme på ca. 21 cm. Læg halvdelen af bollerne i hver form med god afstand imellem. Sæt formene i køleskabet natten over. Bag dem ved 200° i ca. 15 min. Tag brødene ud af formene, og lad dem køle af på en rist.

TEBIRKES MED REMONCE

10-12 STYK: 350 g hvedemel • 75 g smør • 2 dl mælk • 25 g gær • 2 tsk salt • 1 tsk sukker • REMONCE: 50 g blødt smør • 50 g flormelis

Kom hvedemelet i en skål. Smuldr smørret deri. Lun mælken, og rør gæren ud deri med salt og sukker. Kom gærblandingen i melet, og ælt, til dejen er glat. Lad dejen hæve 40 min., og rul den derefter ud til et aflangt stykke på ca. 20 x 70 cm. Rør smør og flormelis sammen til remonce, og smør den ud på dejen. Fold dejen sammen på langs, så der bliver 3 lag dej. Skær stangen ud i 10-12 stykker, sæt dem på en plade med bagepapir, og lad dem efterhæve 25 min. et lunt sted. Pensl med sammenpisket æg, og drys med blå birkes.

Bag tebirkesene ved 225° i ca. 15 min. Lad dem køle af på en rist.


 

KRINGLE MED REMONCE

1 KRINGLE: 400 g hvedemel • 1 tsk kardemomme • 200 g koldt smør • ¾ dl lunken mælk • 25 g gær • 3 spsk sukker • 2 æg • REMONCE: 150 g blødt smør • 125 g farin • 75 g blød marcipan • 50 g hakkede nødder, fx valnødder • 1 æg til pensling • DRYS: Perlesukker og evt. hasselnøddefl ager

Kom hvedemel og kardemomme i en skål. Smuldr smørret deri. Lun mælken, og smuldr gæren deri. Rør sukker og æg i gærblandingen. Tilsæt melblandingen, og ælt dejen sammen. Lad den hæve tildækket i 45 min. et lunt sted. Rør imens blødt smør, farin, blød marcipan og hakkede nødder sammen til remonce.

Rul dejen ud til et aflangt stykke på ca. 90 x 10 cm. Læg remoncen på midten i en stribe. Fold siderne ind over fyldet - der skal dog være en sprække på ca. 1 cm. Form dejstykket som en kringle på en plade med bagepapir. Lad kringlen efterhæve 20 min., og pensl den derefter med sammenpisket æg. Drys kringlen med perlesukker og hasselnøddeflager.

Bag kringlen ved 200° i ca. 15 min., til den er gylden. Lad den køle af på en rist.