Brød

Frugtbrød med safran

Safran hører ikke kun til i varme retter. Det giver også en fortrinlig smag og farve til sødt brød.
af Kille Enna, Foto: Kille Enna 9.01.2009

1 stort brød

Strejf af safrantråde tilsat 1 spsk. kogende vand
15 g gær
6 dl lunkent vand
80 g tørrede æbler
¼ muskatnød, friskkværnet
100 g grønne sultanaer el. tørrede abrikoser
Ca. 750 g hvedemel, sigtet
½ spsk. flagesalt
1 tsk. flydende honning

Hæld vand på safrantrådene og lad dem trække i fem min. Smuldr gæren i en lille skål og tilsæt lunkent vand. Lad det stå i 5 min. og hæld gærblandingen i en større skål eller røremaskine. Skær de tørrede æbler i grove stykker og hæld dem i skålen sammen med resten af ingredienserne. Ælt dejen i 10 min. i hånden eller 5 min. i maskinen, indtil der opstår en fedtet og alligevel smidig dej. Dejen må ikke være tør og mættet med mel.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Drys en bageform (30 x 10 cm) generøst med hvedemel og hæld dejen heri. Stil formen i køleskabet og lad dejen hæve natten over. Sæt det hævede brød direkte fra køleskabet i 180° varm ovn og bag brødet i ca. 1 time. Bag evt. 10 min. ekstra ude af formen, hvis brødet virker for blødt. Tag det færdige brød ud af formen med det samme og lad det afkøle på en rist.

Brødet smager formidabelt toppet med lagrede oste eller en engelsk citronmarmelade. Eller bare solo med smør og honning.

Tips: Når du ikke at forberede dejen dagen i forvejen, kan du stille den til hævning tildækket på et lunt sted i 1-2 timer, indtil det når dobbelt størrelse.

Læs også:

SAFRAN - KRYDDERIERNES KONGE

INGEFÆR-CHAI

KYLLINGETAGINE MED SAFRAN