Desserter og kager

Æbletærte Pandowdy style

Denne æbletærte er bagt med et låg, som man krakelerer, så fyldet flyder ud og laver en sød sprød overflade.
af Timm Vladimir, Foto: Lars E. Andreasen 9.03.2012

Æbletærte findes i mange varianter, med lås, uden låg eller som crumble. En pandowdy er kendetegnet ved at tærten har et låg, men ikke nogen bund.

En god gammeldags æbletærte vil altid vække begejstring, når den kommer på bordet. Og det vil denne æbletærte pandowdy style helt sikkert også.

Æbletærte Pandowdy style

Æbletærte til 6-8 personer

Det skal du bruge til din æbletærte
Mørdej:
250 g hvedemel
40 g flormelis
skrabede korn fra 1 supergod vaniljestang
fintrevet skal fra 1 citron
½ tsk salt
140 g koldt smør i terninger
120 g cremefraiche

Fyld:
4 elstar æbler, alt. pink lady
4 holsteiner cox æbler, alt. granny smith
300 g sukker
150 g frosne brombær
40 g hvedemel
saften fra 1 appelsin
revet skal fra 1½ citron
mørkt rørsukker til drys
fløde til serveringen

Sådan laver du æbletærte

Mørdej: Hæld mel, flormelis, vaniljekorn, citronskal og ½ tsk salt i en foodprocessor eller røremaskine, og rør det hele sammen. Tilsæt smørterninger, og rør til smørret er blevet til små klumper. Tilsæt cremefraiche, og rør det hele sammen.

Hæld mørdejen ud på køkkenbordet og ælt det let sammen med håndryggen. Ælt endelig ikke for meget. Stil mørdejen på køl i 2 timer, pakket i film, til du skal bruge den til din æbletærte.

Fyld til æbletærte: Forvarm ovnen til 200°. Skræl æblerne, fjern hus og kerner. Del æblerne i 8 både og smid i en skål sammen med sukker, brombær, mel, appelsinsaft og citronskal. Bland det hele godt, men forsigtigt, så alle æbler er dækket af ingredienserne.

Læg fyldet i en ovnfast tærteform med en diameter på ca. 24 cm.

Rul mørdejen ud til ca. 4 mm's tykkelse på en meldrysset overflade.

Pensl tærteformens kant med vand. Placer dejen over æblerne og pres dejen godt rundt i formens kant. Skær overskydende dej af med en skarp kniv.

Pensl dejen med vand og strø et godt lag rørsukker på. Lav et hul øverst i dejen og sæt din æbletærte i ovnen i ca. 30-35 min. til dejen er let gylden og sprød.

Tag den endnu ikke færdigbagte æbletærte ud, knæk dejen i store stykker med en gaffel, og tryk den let ned i fyldet.

Sæt din æbletærte tilbage i ovnen i 20-25 min., til saften bobler op over dejen, og den er blevet gyldenbrun og flot.

Lad den færdige æbletærte hvile i 15 min., og hæld evt. lidt fløde over, inden du serverer din æbletærte.

Se de andre opskrifter i menuen:

Forret: Pighvar-bisque Hovedret: Åben lasagne med anderagout Tilbehør: Appelsin/fennikelsalat

Se også galleriet med billeder af Timm Vladimir i køkkenet:

Timm Vladimir tryller i køkkenet