Desserter og kager

Espresso- og kardemomme-granité

Har du overvejet at bruge kaffe i fast form i desserter og kager? I denne opskrift på granité er der tilsat friskmalet kaffe, og desserten er derfor perfekt til dig, der elsker smagen af kaffe.
Tekst og foto af Julie Polar de Greeve 4.04.2018
Espresso- og kardemomme-granité

Ordet granité betyder kornet, og det hænger sammen med, at granité er en grynet sorbet lavet af en let sukkerlage tilsat frugtsaft eller anden smagsgiver.

Granité er god til at rense ganen mellem retter, men du kan også servere den som en selvstændig dessert.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Denne opskrift på granité er lavet med espresso og kardemomme, og den er derfor perfekt til dig, der elsker smagen af kaffe. Granitéen serveres sammen med en honningcreme, som gør desserten ekstra cremet.

Gedehyrdens opkvikker

Den ældste dyrkede art af kaffe er arabica, der oprindeligt stammer fra Kaffa-provinsen i Etiopien.

Ordet kaffe menes at have fået sit navn efter netop denne provins. Omkring år 500 opdagede en gedehyrde, at hans geder opførte sig ekstra livligt, efter de havde spist nogle røde bær fra en plante.

Hyrden fortalte det til en munk, som besluttede sig for at prøve bærrene. Han hældte kogende vand over dem og blev opkvikket af drinken. Munken lavede ofte drikken i sit kloster, og snart blev klosteret kaldt "Det Vågne Kloster".

Opskrift på espresso- og kardemomme-granité med honningcreme

Antal: 8 personer

Det skal du bruge for at lave espresso- og kardemomme-granité med honningcreme

  • 30 g friskmalet kaffe
  • 1 l kogende vand
  • 12 kardemommekapsler
  • 125 g rørsukker
  • 5 dl piskefløde
  • 150 g flydende honning

SE OGSÅ: Frisk granité med blodappelsin

Sådan laver du espresso- og kardemomme-granité med honningcreme

  1. Bland kaffe og vand, og lad det trække i 5 minutter.
  2. Knus kardemommekapslerne, og kassér skallerne.
  3. Mas frøene til et fint pulver i en morter, og bland kardemommen og sukkeret sammen.
  4. Hæld den varme kaffe over sukkerblandingen, og pisk indstil den er opløst.
  5. Lad kaffen afkøle helt.
  6. Hæld blandingen i en beholder, og sæt den på frost, indtil den begynder at danne krystaller i ca. 1 time.
  7. Skrab krystallerne med en gaffel, og frys videre i 2 timer.
  8. Skrab igen granitéen, og sæt den på frost indtil servering.
  9. Pisk fløden, indtil den er blød, og vend honningen i.
  10. Fordel granitéen i små glas, og servér den med honningcremen.

SE OGSÅ: Frisk granité med ananas og kokos