Desserter og kager

Lækker kaffeis med svesker

Lav en fortryllende dessert med kaffeis. Denne opskrift på kaffeis med svesker i armagnac indeholder en smule salt, der knækker sødmen i isen og er med til at fremhæve smagen af kaffe.
af Mikkel Karstad / Foto: Anders Schønnemann 11.02.2014

Kaffe indeholder en masse aromaer, syre, bitterhed og smagsstoffer, som passer rigtig godt sammen med mange råvarer. I det søde køkken kan kaffe 'knække' fedmen, og kaffe er derfor rigtig god at bruge som
krydderi i is, cremer og bagte desserter.

Prøv også opskriften: Chokoladefondant med olivenolie-is

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Her får du opskriften på en fortryllende kaffeis, der vil afrunde en lækker middag på bedste vis.

Det skal du bruge til kaffeis:
6-8 personer

4 dl sødmælk
2 dl fløde
15 hele kaffebønner
120 g sukker
3-5 saltkorn
7 pasteuriserede æggeblommer
Lidt mynte

Svesker:
1 usprøjtet citron
1 vaniljestang
150 g rørsukker
½ l vand
15-20 kaffebønner af god kvalitet
500 g svesker uden sten
1 dl armagnac

Prøv også opskriften: Lav dine egne napoleonshatte

Sådan laver du kaffeis:
Kog mælk, fløde, kaffebønner, sukker og salt op i en gryde. Hæld æggeblommerne i en skål, og pisk forsigtigt den kogende fløde ned i dem. Hæld blandingen tilbage i gryden, og varm forsigtigt op til ca. 78-80° under grundig omrøring. Tag gryden af varmen, når cremen begynder at tykne. Hvis cremen bliver for varm, vil den skille!

Lad cremen trække i 10-15 min. Sigt den herefter tilbage i skålen, så kaffebønnerne sis fra, og stil på køl. Rør i den en gang imellem, indtil den er helt kold. Kør cremen på en ismaskine, til den bliver fast og cremet, og stil den i fryseren, til den skal bruges. Isen bevarer den cremede konsistens i 1-2 dage. Hvis du ikke har en ismaskine, så hæld isen i en skål, og sæt den i fryseren. Rør i ismassen hvert kvarter med et piskeris, til den begynder at fryse og får en cremet konsistens.

Læs også: Lav lækker caffe latte på under 1 minut

Sådan laver du sveskerne:
Skær citronen i skiver. Kom vaniljekorn og citron i en gryde sammen med rørsukker, vand og kaffebønner. Lad det koge 1-2 min., og tag gryden af varmen. Læg sveskerne i en skål, og hæld lage og armagnac henover. Lad dem trække i 12-24 timer. Server kaffeisen sammen med de marinerede svesker og lidt plukket mynte. Dryp også lidt af siruppen fra sveskerne henover.

Tip!
Sveskerne bliver bedre, jo længere de trækker. Hæld sveskerne på et sylteglas, så kan de holde sig i 4-5 måneder i køleskabet.