Desserter og kager

Opskrift: Klassisk vaniljebudding gør comeback!

Med denne opskrift på klassisk vaniljebudding kan du smage, hvorfor dirrende desserter er blevet trendy igen.
af Christine Agertoft / Opskrift: Marie Holm / Foto: Line Thit Klein og Chris Tonnesen 25.09.2015
Opskrift på klassisk vaniljebudding

Vaniljebudding… Er det ikke sådan noget, man får til fest i forsamlingshuset? Jo, men takket være madskribent, forfatter og madmodeekspert Marie Holm, gør budding nu et overraskende comeback. Hun har netop udgivet bogen ”Budding & andre dirrende desserter” og har ifølge eget udsagn en sød mission om at få buddingen tilbage på bordet. Det gør hun ved at lave budding helt fra bunden, og resultatet vil sikkert overraske dig, for det smager slet ikke, som forsamlingshusets kedelige pulverbudding. Prøv selv! (P.S. Du kan købe bogen her!)

Vaniljebudding

Opskrift på klassisk vaniljebudding

1,2 liter / 6-8 personer

Ingredienser til klassisk vaniljebudding:

 • 7 blade husblas
 • 3 dl piskefløde
 • 4 dl sødmælk
 • 160 g sukker
 • 2 stænger vanilje
 • 8 æggeblommer
 • 3 dl piskefløde til skum
 • (Passende randform, Fx denne her!)

Prøv også: Cheesecake i glas

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Sådan laver du klassisk vaniljebudding:

 1. Læg husblassen i blød i en stor skålfuld koldt vand.
 2. Hæld fløde, mælk og et par spsk. af sukkeret i en tykbundet gryde sammen med udskrabede vaniljekorn og vaniljestænger, og varm det op ved svag varme, til lige under kogepunktet.
 3. Tag gryden af varmen, og lad vanilje og mælkefløde trække under låg i 10-15 minutter.
 4. Pisk æggeblommer og det resterende sukker let sammen i en stor skål.
 5. Varm igen den vaniljeparfumerede mælkefløde op til lige under kogepunktet, og hæld den hede fløde i æggesukkerblandingen under hektisk piskning.
 6. Hæld det hele tilbage i gryden, og varm stille og roligt blandingen op ved lav varme og under omrøring med en silikoneskraber eller en grydeske, til den når en temperatur på ca. 83-85°. Den må IKKE koge, men skal lige op og tykne til tyndt cremestadie (læg mærke til, hvornår cremen begynder at hænge lidt ved silikoneskraberen i stedet for med det samme at dryppe af, og stop der).
 7. Tag straks gryden af blusset. Hiv husblassen op af udblødningsvandet, knug vandet fra, og smid husblassen i den varme creme. Rør rundt, så husblassen smelter.
 8. Hæld cremen gennem en sigte ned i en skål, og lad den køle en smule, inden du sætter den i køleskabet. Den skal nu blive kold og evt. stivne let i kanten af skålen – det tager ca. 1-2 timer.
 9. Pisk piskefløden til blødt skum, og vend den i den afkølede creme – først en lille smule, som du giver godt med bank, så du får et homogent miks. Derefter kan du vende resten af skummet nænsomt i.
 10. Hæld buddingcremen i en passende form, som du forinden har skyllet i koldt vand. Sæt den i køleskabet, til cremen er helt stiv. Det tager 6 timers tid eller natten over.

Tip! Pynt den fx med kirsebærsovs, bagte rabarber med jordbær, friske jordbær, skovjordbær og citronmelisse, saltkaramelsovs eller friske hindbær.

Få mere inspiration i Mad & Bolig!