Drikke

Prøv en matcha-ceremoni

Den grønne Matcha-te tilberedes i to styrker: Usucha, den tynde og Koicha, den tykke
af Dorthe Plechinger, foto: Vanna Enval 9.02.2010

Usucha - eller den tynde udgave - laves altid til en enkelt person ad gangen. Den er nemmest for 'begyndere':

1 tsk. (2 g) te pr. person og 70 ml vand (75-85 grader varmt).

Koicha - den tykke version - tilberedes som regel til flere personer:

2 tsk. (4 g) te pr. person og ca. 20 ml vand (75-85 grader varmt).

Forvarm skålen til teen. Kom teen i bunden af skålen og hæld vandet over. Når man laver koicha hældes vandet over ad to gange.

Hold skålen med den ene hånd, pisk med den anden. Rør først langsomt rundt, så teen fordeler sig i vandet, og derefter lidt hurtigere. Der røres, til konsistensen er tyk og skummende på overfladen. Det er vigtigt at sørge for, at teen ikke klumper.

Matcha-tilberedningen har rituel karakter, så slut med at dreje piskeriset langsomt rundt i skålen og løft det så op fra midten. Hermed beholder skummet sin ensartede overflade.

Server teen straks: Lad koichaen gå fra hånd til hånd - rengør evt. med en lille fugtet klud, inden skålen sendes videre.

Matcha kan også drikkes om morgenen, hvor den giver et sandt koffeinkick, siger mangeårig medarbejder i A.C.Perch's, Naja Boynton, der konstant eksperimenteret med matcha-teen og bliver mere og mere glad for den friske, lidt græsagtige smag.

Hun har f.eks. stor succes med sine smoothies, som hun laver på basis af matcha-teen, og som giver et boost af vitaminer. Dvs. med et blend af frugter og teen. Man kan stort set bruge alle frugter, bare de ikke er for kraftigt røde i farven, da det - sammen med den stærkt grønne farve i matcha-teen - kan give en underlig mikset farve.

Sådan opbevarer du teen

• Tag teen ud af papirposen, når du kommer hjem, og opbevar den i en lufttæt dåse, så den ikke mister aroma eller trækker andre madvarers smag til sig.

• Opbevar teen et let køligt og mørkt sted, væk fra vinduet med sollys, og væk fra krydderier og kaffe. Kaffe kvæler duften af teen, og teerne suger formentlig duften til sig.

• Den japanske matcha-te skal opbevares på køl.

Læs mere om te:
Te til maden?
En tehandel med 'h' i teen
Lav en tesmagning hjemme