Find din favoritkaffe på cafeernes kaffekort

Engang var spørgsmålet bare ”mælk eller sukker?” Men i dag kan man både bestille en flat white på minimælk eller en dobbelt macchiato med ekstra varm latte art-mælk. Nedenfor kan du få styr på caféernes menukort, så du kan finde din egen favoritkaffe. 
 
Spis dem her til kaffen: Biscotti med chokolade og kaffe

Guide til caféernes kaffekort

Americano
⅓ espresso og ⅔ varmt vand. Mange caféers alternativ til en kop sort kaffe. 
 
Café au lait (fra fransk)
⅓ espresso og ⅔ varm mælk – eller med stærk filterkaffe i stedet for espresso. Franskmænd drikker den typisk om morgenen eller formiddagen og små stærke kopper senere på dagen.
 
Caffe latte (fra italiensk)
Tidens nok mest populære cafékaffe. Består af ⅓ espresso og ⅔ varm mælk, som er skummet, så det er mere cremet end luftigt. Svarer til den franske café au lait, men bliver typisk serveret i et glas, hvor café au lait typisk bliver serveret i en kop. God til morgenbordet eller til en fyldig eftermiddagskop – dog ikke sydpå, hvor man kun drikker mælkekaffe om morgenen. 
 
Cappucino
⅓ espresso, ⅓ varm mælk og ⅓ mælkeskum, typisk med et drys kakao på toppen og serveret i en lidt stor kaffekop. En cappucino har mindre mælk end en caffe latte. Var meget hip i 80’erne.
 
 
Cortado
Espresso med en lille smule varm mælk, der ligger som en ”crema” på toppen. Navnet betyder skåret på spansk og hentyder til, at man har skåret den helt skarpe smag af espresso væk ved at tilsætte en lidt varmet mælk. God til dig, der vil have stærk kaffe, men ikke er sej nok til at drikke espressoen rent. Det samme som macchiato (italiensk).
 
Espresso
Et lille ”shot” stærk espressokaffe brygget under tryk. Espresso drikkes typisk med sukker. Espresso er basis for kaffedrikke som cappucino, caffe latte, macchiato osv.
 
Espresso macchiato/macchiato
Espresso med en smule varm, skummet mælk. Drik den, hvis du godt kan lide mælk i espressoen, men også vil have stort udbytte af kaffesmagen. God efter middagen.
 
 
Filterkaffe
God gammeldags kaffe brygget igennem en tragt med filter i. Filterkaffen er på vej op, så her kan du forvente alt fra en almindelig kaffemaskine til håndholdt kaffe med kontrol over vandtemperatur, dosering osv. På en kvalitetskaffebar kan du vælge imellem forskellige kaffesorter fra forskellige lande, med forskellig ristningsmetode osv. 
 
Flat white
Espresso med varm mælk. Blandingsforholdet kan variere, men det minder om en caffe latte med forholdsvis mindre mælk. Mælken kan derfor være mindre skummet end i caffe latte. Drik den, hvis du vil have mindre mælk og mere kaffesmag end i ”latten”.
 
Latte macchiato
Nærmest det omvendte af en macchiato, dvs. meget mælk og lidt kaffe. Den minder derfor om en caffe latte, men serveres nogle steder inddelt ”i lag” – mælk i bunden, blanding af mælk og espresso i midten og ren espresso i toppen. Det kræver dog lidt håndelag.
 
Ristretto
En ristretto er en espresso, som er ”stoppet”, før al kaffen er løbet igennem, dvs. at mængden kun er 15 ml i forhold til en espressos ca. 30 ml. Formålet er at få den bedste smag frem i kaffen og undgå den mere syrlige smag og mindre gode smagsegenskaber, som kommer frem i den sidste del af brygningen. En ristretto kan ligesom espresso bruges som basis i forskellige mælkebaserede kaffedrikke.