Konfekt

Bergamotte-marcipan med kandiseret citrus

Bergamotte er en citrusfrugt med en vidunderlig, aromatisk skal, og den passer perfekt til disse chokoladeovertrukne marcipankugler - få opskriften her!
af Louisa Lorang. 17.09.2022 Foto: Lene Samsø.

Bergamotte er en citrusfrugt der har en vidunderlig, aromatisk skal. Du kender den måske fra Earl grey-te. Kan du ikke skaffe bergamotte, så kan opskriften sagtens laves med appelsin i stedet.

40 stk

Ingredienser

  • 300 g mandler
  • 1 dl agavesirup
  • 1 usprøjtet bergamotte
  • 1 knsp. salt

Kandiseret citrus

  • 1 usprøjtet bergamotte
  • 1 usprøjtet appelsin
  • 3½ dl sukker
  • 1 dl vand

Overtræk

  • 300 g mørk chokolade

Sådan laver du bergamotte-marcipan

Kandiseret citrus

  1. Skyl bergamotten og appelsinerne, og skær skallen af. Den hvide, bitre hinde skal med, men undlad at skære ind i frugtkødet.
  2. Skær citrusskallerne i grove strimler, og kog dem op i en gryde med koldt vand. Hæld straks vandet fra, når det koger, og hæld nyt vand i gryden. Kog vandet op igen, kassér det, og gentag proceduren en gang til.
  3. Kog 3 dl sukker og vand i en anden gryde, til sukkeret er smeltet. Lad sukkerlagen simre i yderligere 3-4 minutter, og tilsæt citrusskallerne.
  4. Lad citrusskallerne simre i sukkerlagen i ca. 45 minutter. Ryst imellem forsigtigt på gryden, så skallerne fordeler sig lidt, men rør helst ikke i dem.
  5. Dræn citrusskallerne i en sigte, så siruppen frasorteres, og vend citrusskallerne i det resterende sukker. Læg dem forsigtigt på en bagerist, og lad dem tørre natten over ved stuetemperatur.

Marcipan

  1. Tænd ovnen på 180°. Fordel mandlerne på en bageplade med bagepapir, og bag dem i ovnen i ca. 5 minutter. Lad dem afkøle helt.
  2. Blend mandlerne i en foodprocessor, til de er finthakkede. Tilsæt sirup, og blend, til massen akkurat samler sig. Skyl og riv bergamotten fint, så du har ca. er 2 tsk. Smag marcipanen til med bergamotte og salt.
  3. Pak marcipanen ind i husholdningsfilm, og lad den hvile på køl i mindst 30 minutter, og gerne natten over.

Overtræk

  1. Tril ca. 40 små kugler af marcipanen. Hak chokoladen groft, og smelt den i en skål over vandbad.
  2. Vend marcipankuglerne i den smeltede chokolade, og pynt dem straks med kandiseret citrus, inden chokoladen størkner.

TIP: Du vil få mange flere citrusskaller, end du skal bruge til pynt. De kan nydes som de er, eller du kan undlade at vende dem i sukker, lade dem tørre og overtrække dem med mørk chokolade. Så har du en sød hapser til konfektskålen.