Hjemmelavet konfekt opbevaret i lufttæt glaskrukke
Konfekt

Sådan opbevarer du din konfekt og forlænger holdbarheden

af Janice Petchdee. 9.11.2022
Foto: Inge Skovdal.
Konfekt er en af de lækreste ting ved julen, og opbevarer du den korrekt, varer glæden meget længere. Her kan du læse, hvordan du forlænger holdbarheden på konfekt, chokolade og nougat!

Julen er den sødeste tid på året, hvor man kan forkæle sig selv uden dårlig samvittighed - for det hører jo bare julen til! Mange lægger ud med at lave lækker konfekt i begyndelsen af december, og med flere uger til selve juleaften skal de hjemmelavede lækkerier jo helst kunne holde sig friske og gode et godt stykke tid frem.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hvis du nogensinde har prøvet at bide i et stykke julekonfekt, der er koldt indeni, men som 'sveder' på overfladen, er det ikke fordi, at konfekten er dårligt tilberedt. Det er et tegn på, at konfekten ikke opbevares korrekt.

Vi giver dig et par gode råd til, hvordan du bør opbevare og servere din konfekt, så den holder sig så lækker som muligt. Med de rette tips kan du strække holdbarheden på konfekten, så det kan holde sig helt op til tre uger.

Sådan skal du opbevare konfekt

Pas på temperaturforskellen

Når du er færdig med at lave dine julegodter, skal du ikke stille konfekten i køleskabet med det samme. Den store temperaturforskel gør nemlig, at konfekten bliver grå og plettet. En god huskeregel er, at temperaturforskellen ikke bør være på mere end 10 grader, før du stiller konfekten ind.

Brug den rette beholder

Den mest ideelle opbevaringsmetode er en tætsluttet dåse ved omkring 12°, men har du ikke mulighed for lige præcis det, kan du i stedet opbevare dine julegodter i en beholder og placere den i din grøntsagsskuffe. Det vigtigste er, at din konfekt opbevares tørt og køligt.

Servering

Temperaturforskellen fra køleskabets kulde til stuetemperatur skaber kondens, som sætter sig på din konfekt, hvis du fjerner åbner dåsen med konfekt og straks serverer dem til dine gæster. Derfor bør du tage konfekten ud af køleskabet en halv time, før den skal serveres, og beholde låget på, da kondensen i dette tilfælde i stedet vil sætte sig på dåsen.

4 tips til opbevaring af nougat

  1. Uåbnet nougat kan opbevares i et helt år i køkkenskabet.
  2. Efter åbning skal din nougat opbevares i en lufttæt beholder i køleskabet.
  3. Det er muligt at fryse nougat ned. Det vil dog højest sandsynligt ændre konsistens. For at undgå dette bør du optø din nougat i køleskabet, når du skal bruge den.
  4. Fransk nougat optager fugt fra luften, som vil gøre den klistret og fedtet. Derfor kan det være en god idé at pakke den i plastik, inden du kommer den i en dåse eller en beholder.

4 tips til opbevaring af chokolade

  1. Undgå at opbevare din chokolade i køleskabet. Der er nemlig høj luftfugtighed i et køleskab, og høj luftfugtighed betyder, at sukkeret i chokoladen nemmere udskilles. Udskilt sukker giver chokoladen et hvidligt skær, som ikke er farligt, men knapt så appetitligt at se på.
  2. Opbevarer du alligevel chokolade i køleskabet, bør du lægge det i en lufttæt beholder, som holder fugten ude. I modsat fald vil chokoladens overflade blive ru på grund af fugten. Derudover tager chokolade nemt smag fra dine andre fødevarer i køleskabet.
  3. Har du opbevaret chokolade i køleskabet, bør du tage det ud i god tid, inden du bruger det på julekonfekten. Chokolade har nemlig ikke godt af for hurtig opvarmning.
  4. Chokolade bør opbevares i et mørkt skab, hvor temperaturen ikke overstiger 15-20 grader. Voldsomme temperaturforskelle resulterer i grå skær på chokoladens overflade.