Grønt

Hasselback-kartofler med trøffel

De sprøde hasselback-kartofler er perfekte som tilbehør til en god bøf, og så er de desuden rigtig nemme at lave.
af Mikkel Karstad / Foto: Anders Schønnemann 4.04.2018
Hasselback-kartofler

De perfekte hasselback-kartofler er sprøde udepå og bløde indeni og med denne opskrift på hasselback-kartofler, der har trøffel og sherrydressing på toppen, kan du være sikker på, at dine kartofler bliver både sprøde og bløde.

Kartofler hedder på fransk pommes de terre, hvilket betyder jordens æbler. Ordet kartoffel stammer dog fra tysk, der havde overtaget det italienske ord tartufolo, der betyder trøffel.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Alene herhjemme dyrker vi over 60 forskellige kartoffelsorter, og farverne kan skifte fra lilla og gul til hvid og orange.

Navnet hasselback, som indimellem forvandles til hasselbagt, stammer fra den svenske restaurant Hasselbacken i Stockholm, der i 1930'erne serverede en kartoffel, som kun var ¾ gennemskåret.

Teknikken blev ifølge Politikens Oplysning populær i 1950'erne, fordi de bagte kartofler blev tilberedt hurtigere, og den dag i dag er hasselback-kartofler stadig populære som tilbehør til et godt stykke kød.

SE OGSÅ: 10 opskrifter med kartofler til kartoffel-elskere!

Opskrift på hasselback-kartofler med 
trøffel og sherrydressing

Antal: 4 personer

Det skal du bruge for at lave hasselback-kartofler med trøffel og sherrydressing

  • 12 store aspargeskartofler
  • 10 g tørrede svampe
  • ½ dl olivenolie
  • Salt
  • 2 dl sherry
  • 2 skalotteløg
  • 5 kviste timian
  • 1 frisk eller syltet trøffel

LÆS OGSÅ: Kartoffelpizza med rosmarin og mascarpone

Sådan laver du hasselback-kartofler med trøffel og sherrydressing

  1. Vask kartoflerne, og aftør dem grundigt.
  2. Skær en masse små ridser ¾ ned i kartoflerne, så de stadig hænger sammen i bunden.
  3. Knus de tørrede svampe i en morter til et fint pulver.
  4. Kom kartoflerne op i et ildfast fad, pensl dem med olivenolie, og drys med svampepulver og salt.
  5. Kom fadet i ovnen, og bag kartoflerne ved 180° i ca. 35-40 minutter, til de er møre og sprøde på toppen.
  6. Kom sherry i en gryde, og reducér til det halve.
  7. Tag gryden af varmen.
  8. Pil skalotteløget, og skær det ud i helt tynde skiver.
  9. Kom skiverne op i den lune sherry sammen med hakket timian og lidt olivenolie.
  10. Anret kartoflerne, hæld den lune sherrydressing på, og høvl trøffel over.

TIP! Et trick til at lave riller 
er at lægge en lille træske på 
siden, så kniven bliver stoppet, 
inden du skærer helt igennem kartoflen.