Grønt

Olivenolie

Olie af oliven kan både fremhæve en smag eller dæmpe den. Kend de gyldne dråber bedre og få det optimale ud af de lækre og klassiske olier.
af Dorthe Plechinger / Foto: Vanna Enval 10.08.2009

Sådan smager du olivenolie
• Hæld olivenolie i et lille glas og ryst forsigtigt til olivenolien klæber til indersiden af glasset.
• Varm olien op med dine hænder, til den har opnået tæt på kropstemperatur.
• Løft glasset op til næsen og snus dybt ind tre gange med kort interval, idet du hver gang løfter næsen op og væk fra olivenolien mellem hvert snif.
• Tag et sip, ca. ti dråber, ind i munden og undlad at synke. Fordel olien rundt i munden, så den kommer i kontakt med alle områder i munden, så de forskellige smage og fornemmelser kan undersøges.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Lav Lone Landmands chilipesto med olivenolie

Fem grundsmage

FRUITY æble, pære, melon, banan.

FLORAL
akacie, hvide blomster, honning.

VEGETAL
artiskok, tomatblad, grøn peber.

SPICY peber, ristede krydderier.

DAIRY fløde, smør.

Tidlig eller sen høst
De tidligt høstede olivenolier er grønne og syrlige - lidt græsagtige vil nogle mene - og smager bedst til krydret mad, typisk det italienske køkken, hvor olien skal smage igennem. De sent høstede olivenolier er mere frugtagtige, har bløde noter og smager især godt til mere skrøbelige retter, hvor ingredienserne skal smage af sig selv.