Klassiske brunkager - opskrift på de bedste brunkager

Antal: 
ca. 100 brunkager
Det skal du bruge: 
100 g smør
250 g sirup
125 g farin
2 tsk. potaske
1 tsk. vand
½ spsk. stødte nelliker
½ spsk. kanel
Ca. 400 g hvedemel
50 g hakket syltet pomeransskal eller sukat
50 g smuttede hakkede mandler

Julen er lig med hygge og søde sager. December byder bl.a. på noget af det lækreste hjemmebag, og her er klassiske brunkager ingen undtagelse. Brunkager en favorit blandt julesmåkager, og kalder på gode minder hos de fleste.

Der er ikke noget så skønt som duften og smagen af nybagte småkager. Vi har fundet en opskrift frem, som giver 100 klassiske og sprøde brunkager med bid i, og som du kan forkæle dine julegæster med i hele december.

Sådan laver du KLASSISKE BRUNKAGER:

  1. Kom smør, sirup og farin i en gryde, og opvarm det til kogepunktet over middel varme. Rør potasken ud i vand. Fjern gryden fra varmen, og rør den opløste potaske i.
  2. Bland nelliker, kanel, mel, pomeransskal eller sukat og mandler. Bland melblandingen i sirupsblandingen, og ælt dejen, til den bliver blank.
  3. Rul dejen til en pølse, pak den ind i bagepapir, og put den i fryseren i 30-45 minutter.
  4. Skær dejen i meget tynde skiver, og læg brunkagerne på en bageplade med bagepapir. Bag dem ved 175° i varmluftsovn eller 200° i traditionel ovn i ca. 7 minutter.
  5. Lad de færdige kager køle af på en bagerist.

Se også: 4 retter du kan lave i din æbleskivepande

Brunkagens historie

Brunkager er for mange en del af de obligatoriske julesmåkager. Den er i liga med honningkager og pebernødder, men er slet ikke lige så gammel som brunkager. Det siges, at brunkagerne vandt sit indpas i takt med at det blev almindeligt med et jernkomfur — det skyldes at det er afgørende for den slags småkager at kunne regulere varmen. 

Brunkagen går dog længere tilbage i en anden form — måden at krydre kagen findes også i peberkagen som går helt tilbage til middelalderen. 

Kilde: Samvirke.