Chutney, relish eller curd

Chutney, relish eller curd?

Supermarkederne bugner med nyt, eksotisk tilbehør til maden, men hvad betyder ordene egentlig, og hvad bruger man produkterne til?

Produkterne tilfører maden sødt, surt og stærkt og giver maden flere smagsnuancer og dermed større velsmag. Man kan selv lave de engelskklingende herligheder. De har lang holdbarhed, men de skal opbevares i køleskabet efter åbning.

CHUTNEY

Chutney kommer fra det indiske "chat-ni", der betyder stærkt krydret. En chutney består typisk af hakket frugt, vineddike, krydderier og sukker, som bliver kogt sammen til en tyktflydende konsistens. De fleste chutneyer er stærke og ret krydrede i smagen, men de kan også være meget søde.

Chutney er typisk baseret på frugt (mango, lime, banan, æble, daddel, fersken osv.), men man kan også få chutney baseret på grøntsager, f.eks. tomat- eller løgchutney eller en blanding af frugt og grøntsager, f.eks. æble- og tomatchutney.

Tomatchutney er i øvrigt en glimrende erstatning for ketchup i burgere og som smørelse i sandwich. Ellers bruges chutney typisk som tilbehør indiske karryretter, men de smager også godt som tilbehør til et stykke kød.

Lav din egen abrikos-ananas chutney.
 

RELISH

Relish kan oversættes med pikant dressing, men betegnelserne relish og chutney bliver ofte brugt i flæng, så det er forståeligt, hvis der er lidt forvirring om begreberne. Relish er ligesom chutney syltede grøntsager og frugter. Men oprindelig er grøntsagerne og frugten mere finthakkede, og produkterne indeholder ikke så meget sukker som chutney.

Der er også typisk mere bid i grøntsagerne - de kan faktisk godt være helt rå eller kun ganske let kogt. Brug relish som tilbehør til koldt kød, til gratiner, til stegt fisk eller hård ost som for eksempel pecorino eller manchego.

CURD

Curd er en engelsk frugtcreme, der indeholder æg og smør. Det klassiske smagsstof er citron (lemoncurd), men appelsin, lime og passionsfrugt samt blandinger af forskellige frugter er også godt. Spis curd ligesom marmelade på ristet brød eller scenes eller brug den som creme i kager og desserter.

LAV DEN SELV...

NEM ANANASCHUTNEY

  • • ananas (cirka 500 g frugtkød)
  • • 4 fed snittet hvidløg
  • • 50 g hakket ingefær
  • • 1 finthakket chili
  • • 2 tsk salt
  • • i 3/4 dl hvidvinseddike
  • • 3 dl lys rørsukker

Skræl ananassen og skær kødet i terninger. Bland hvidløg, ingefær, chili og salt med lidt af vineddiken. Kog sukkeret sammen med resten af vineddiken i cirka 5 minutter. Kom ananas og hvidløgsblandingen i og lad chutneyen simre med låg, til konsistensen er sirupsagtig, cirka 45 minutter. Hæld chutneyen i rengjorte krukker eller glas. Brug den som tilbehør til karryretter med ris, wokretter eller som tilbehør til and og kylling.

Chutney, relish eller curd - se vores opskrifter nedenfor og se vores køkkengrej i ISABELLAS-shoppen
 

Chutney, mango chutney, chutney opskrift, relish, relish opskrift chutney, chutney opskrift, relish, relish opskrift Chutney, mango chutney, chutney opskrift, relish, relish opskrift    
Chutney pære-sveske Eksotiks chutney Chutney med hyben