Tilbehør

Guide: Sådan redder du en sovs med klumper

Du har brugt dagevis på at forberede julemiddagen. And, rødkål, brunede kartofler: Alt er klart. Du mangler bare lige at lave sovsen, men så klumper den! Ingen panik. Vi viser, hvordan du redder den klumpede sovs!
18.11.2021 18.11.2021 - af Redaktionen / Foto: Columbus Leth
Brun sovs uden klumper

Brun sovs laves typisk opbagt eller med en jævning. Den opbagte sovs laves ved at brune smør, tilsætte den samme mængde mel og siden koge det op med stegesky og mælk. Sovsen kan også laves med en meljævning, der rystes sammen af dobbelt så meget væske (f.eks. vand) som mel og koges op med stegeskyen. Hvis du ønsker en mørk sovs, kan du tilsætte kulør.

Det lyder legende let, men nogle gange går det alligevel galt, og der opstår klumper. Måske er væsken i den opbagte sovs blevet tilsat for hurtigt, eller måske er der ikke er blevet pisket grundigt nok undervejs, så melet er blevet til klumper.

Fortvivl ej! Her får du de bedste tips til at redde den klumpede sovs.

3 tips til at undgå klumper i sovsen

  1. Hæld sovsen gennem en si, så klumperne sorteres fra. Varm sovsen op igen.

  2. Tilsæt lidt kold mælk til sovsen, og pisk den igennem. Mælken sænker sovsens temperatur og får klumperne til at forsvinde.

  3. Put et par isterninger i sovsen. Ligesom den kolde mælk vil isterningerne sænke sovsens temperatur og opløse klumperne.

Når du har prøvet tipsene ovenfor, er der forhåbentlig ikke længere klumper i sovsen!

Tip: Hvis du bruger stegesky fra andestegen, er det en god idé at skumme lidt af fedtet fra, da det ellers kan lægge sig som en hinde oven på sovsen.

6 personer

Ingredienser

  • 1 dl grøntsagsbouillon
  • 2½ dl mælk
  • 2½ dl piskefløde
  • Lidt madkulør
  • 1 tsk. ribsgelé
  • Salt og peber

Sådan laver du brun sovs

  1. Kog bouillon og mælk op. Hvis du laver en steg eller lignende, kan du hælde væsken i fadet, så den tager smag fra kødet – si væsken over i en gryde.
  2. Tilsæt fløde, og kog op. Kog saucen ved middel varme og under omrøring i 5 minutter.
  3. Giv den en flot brun farve med madlavningskulør. Smag til med ribsgelé, salt og peber. Hold saucen varm indtil severing.