5 tips til en vellykket flæskesteg med brun sovs

Forberedelse: 
30 minutes
Tilberedning: 
1 hour:20 minutes
Antal: 
6 personer
Det skal du bruge: 
Flæskesteg
1½ kg svinekam med svær (uden ben)
1 spsk. groft salt
8 laurbærblade
Brun sauce
40 g smør
4 spsk. hvedemel
8 dl svinebouillon
1 dl piskefløde
Madkulør
1 dl stegesky
1 tsk. ribsgelé
1 spsk. balsamicoeddike
Salt og peber

Opskrift: Flæskesteg med brun sovs

1. Tænd ovnen på 200°. Skær sværene på stegen igennem en ekstra gang med en skarp kniv, dog uden at skære helt ned til kødet. Gnid flæskestegen omhyggeligt med groft salt, også ned mellem sværene.

2. Læg stegen med sværene nedad i en bradepande, og hæld koldt vand i bunden af fadet. Sæt stegen i den forvarmede ovn i 20 minutter. Tag herefter stegen ud af ovnen, vend stegen om, og stik laurbærblade ned i rillerne mellem sværene, så de er jævnt fordelt.

3. Læg flæskestegen på en bagerist over ovnfadet. Hvis stegen er højere i den ene ende, kan du lægge et stykke sammenkrøllet alufolie under den lave ende, så overfladen ligger præcist vandret. På den måde sikrer du, at sværen steges jævnt. Sæt stegen tilbage i ovnen i yderligere 50-60 minutter, eller indtil centrumtemperaturen er på 65°. Er sværen ikke sprød, kan du bruge ovnens grillfunktion de sidste minutter, til sværen er sprød og boblende. Lad den færdige flæskesteg hvile utildækket i 10 minutter, inden den skæres i skiver.

4. Hæld stegeskyen fra ovnfadet over i en skål, skum for fedt, og gem skyen til saucen.

5. Brun sauce: Smelt smørret i en gryde, og rør hvedemelet i. Tilsæt bouillon lidt ad gangen, og pisk kraftigt i gryden, så alle klumper bliver rørt ud. Tilsæt fløde og madkulør, og lad saucen småkoge i 5 minutter. Tilsæt herefter lidt af den siede stegesky fra flæskestegen, indtil den ønskede smag er opnået. Smag til sidst saucen omhyggeligt til med ribsgelé, balsamico, salt og peber, og hold saucen varm indtil servering.

Sådan får du flæskesværen til at poppe:

For at sikre sprøde svær, som også er nemme at skille fra hinanden efter stegningen, er det nødvendigt at skære sværene igennem en ekstra gang, fordi det oftest er gjort maskinelt og lidt upræcist. Brug en skarp kniv, og undgå at skære helt ned til kødet, da dette ellers vil få kødet til at safte og gøre sværene fugtige. Gnid flæskestegen godt med groft salt, også mellem sværene.

Der findes flere stegemetoder, der på hver sin måde kan være en farbar vej til de forjættede sprøde svær. Når du som beskrevet i denne opskrift lægger stegen med sværene nedad i bradepanden og hælder koldt vand ved, før stegen sættes i ovnen, bevirker det en let kogning af de hårde, kompakte svær. Herved får sværene lettere ved efterfølgende at poppe op og blive sprøde.

5 TIPS TIL EN GOD OG vellykket flæskesteg

Sprød svær på flæskestegen er et succeskriterie for en vellykket julemiddag. Måske følger du den samme opskrift år efter år, men lidt få justeringer kan gøre den berømte flæskesteg endnu mere lækker, kødet mere saftigt og sværen endnu mere sprød. Vi har samlet 5 tips til, hvordan du sikrer dig en vellykket flæskesteg!

  1. Rids sværen helt ud i siderne, dog uden at skære ned i kødet.
  2. Du skal sikre dig, at flæskestegen ligger helt lige på risten i ovnen, så den bliver stegt jævnt over det hele. Er flæskestegen tyndere i den ene side, kan du lægge en halv rå kartoffel ind under stegen, så den ligger lige.
  3. Gnid godt med groft salt ind i sværen, inden den kommer i ovnen.
  4. Er sværen alligevel blød, når stegen er færdig, kan du give den et par minutter under ovnens grill ved høj varme – men hold godt øje med, at den ikke brænder på.
  5. Er du bekymret for, om kødet bliver for tørt under stegningen, kan du skære sværen helt af, inden stegen kommer i ovnen, give den et let opkog i en gryde med vand, og dernæst stege den på en rist for sig selv i ovnen. På denne måde sikrer man, at sværen bliver sprød, uden at selve kødet bliver tørt.